Nu är det jul igen – bokföring inför Jul och Årsskifte

Julstök, julbord och bokföring

Julen närmar sig med stormsteg och många är vi som ser fram emot julmat och julklappar. Som företagare så kommer just julmat och julklappar inte bara på tal när det gäller familjen utan även för kunder och anställda.

Julklappar till anställda
Julklappar är ju alltid trevligt, och som med allt annat i bokföringens värld så finns det ett visst regelverk att förhålla sig till. Om vi börjar med julklappar till anställda. Julklappar till anställda och styrelseledamöter är skattefria om värdet på gåvan inte överstiger 500 kr inklusive moms per person. Köper man dyrare julklappar än så, så är de skattepliktiga från första kronan och de är kanske lite trist att som anställd behöva skatta för sin egna julklapp.
Köper du julklappar till dina anställda för upp till 500 inklusive moms så bokförs det mot konto 7690 Övriga personalkostnader.

Vad räknas som muta?
Det kan också vara bra att känna till att en julklapp till anställda inte får vara: Kontanter,checkar eller presentkort som kan bytas in mot kontanter
Presentkort som inte kan bytas in mot kontanter är okej. Det vill säga presentkort som du endast kan byta in mot varor eller tjänster.

När det gäller Julklappar till kunder så ska man vara lite försiktig, detta då dyrare gåvor riskerar att anses som en muta. Gåvor till kunder är normalt inte avdragsgilla men är det så att de överlämnas i samband med en affärsuppgörelse är den avdragsgill så länge den inte kostar mer än 180 kr exklusive moms per person och bokförs då mot 6073 Representationsgåva, avdragsgill.

Hur var det med Julbordet?
Och så var det det där med Julbord, i och med det nya reglerna för representation som infördes i början av detta år så är inte längre lunch eller middag en avdragsgill kostnad för företaget. Oavsett om det gäller anställda eller kunder. En viss del av momsen kan dock vara avdragsgill. Vill du bjuda dina anställda på julbord så blir det en ej avdragsgill kostnad, det är däremot en skattefri förmån för de anställda. Vill du ägna dig åt avdragsgill representation så är det fika som gäller, och det är ju en fin säsong för lussebullar så här års.

Skål – att avsluta bokföringsåret
Efter jul så kommer nyår och för många då även ett nytt bokföringsår. Innan vi går in på vad man behöver göra innan ett nytt bokföringsår så vill jag förtydliga att de här behöver man inte sitta med på nyårsafton, inte heller på nyårsdagen. Det här kan man göra efter årskiftet i lugn och ro. Så slit inte ditt hår framför bokföringen medans dina nära och kära firar nyår.
Händelser som man bokför vid årsskiftet ska ha bokföringsdatum den 31/12, därmed inte sagt att man måste sitta och bokföra händelserna just den dagen.

Sen när firandet och över och det väl är dags att avsluta bokföringsåret så finns det ett par saker som man behöver gå igenom.

Det första man behöver göra är att bokföra klart alla sina löpande händelser för året. Det vill säga alla dina inköp, faktura inbetalningar, dagskassor och egna utlägg, precis som du bokfört de tidigare under året.

Bokför enligt Kontantmetoden

Om du bokför enligt kontantmetoden så behöver du också gå igenom vilka fakturor du får betalt för i det nya året som hör till arbete som utförts i det år som nu avslutats.
De är vad man kallar för kundfordringar. Kontrollera också vilka fakturor som du betalar i det nya året som hör till kostnader för det år som nu avslutats. De är vad man kallar för leverantörsskulder.
Varför ska man då kontrollera det? Jo, för att när det sedan är dags för bokslut så vill man att resultatet ska vara så rättvisande som möjligt och för att det ska bli det så behöver alla intäkter & kostnader redovisas på rätt år.

För att det ska bli korrekt i bokföringen så bokför man dessa på räkenskapsårets sista dag. Kundfordringarna bokförs 1510 Kundfordringar DEBET samt försäljning och moms KREDIT.
Även leverantörsskulderna bokförs på räkenskapsårets sista dag. 2440 Leverantörsskulder KREDIT Respektive kostnadskonto och moms i DEBET.

Bokför enligt Faktureringsmetoden

Om du bokför enligt faktureringsmetoden så gör du detta löpande under året och då behöver man inte göra någon extra justering av Kundfordringar och Leverantörsskulder vid årets slut.

Det du däremot behöver kontrollera om du bokför enligt faktureringsmetoden är din leverantörsreskontra och din kundreskontra. Och vad är då det, jo det är en sammanställning av dina obetalda leverantörsfakturor respektive dina obetalda kundfakturor. Det du behöver kontrollera är så att de som står med faktiskt är obetalt och så att du inte har obetalda fakturor som inte visas i där.

Själva bokslutet ska vara klart längre fram till våren eller sommaren beroende på vad man har för bolagsform så det behöver man inte stressa kring nu. Det är först när bokslutet närmar sig som man kommer gå djupare in på att avsluta det gamla året, då kollar man närmare på periodiseringar, avskrivningar och bokföringen av årets resultat.

Men det är helt okej att lämna det för nu och ägna sig åt det som faktiskt måste göras. Har du ett varulager av något slag så kan det vara bra att inventera det i början av året så att du har ett korrekt lagersaldo sedan när det närmar sig bokslutet.

God jul och gott nytt år!

Senaste om ekonomi

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift