Bolagsform - vilken bolagsform skall jag välja?

Att välja bolagsform ger dig förutsättningarna att komma igång och driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Andra har också läst

CTA Prova!

Kunskapsportalen  >  Driva småföretag > Bolagsform – vilken bolagsform skall jag välja?

Efter att du bestämt dig för att du vill starta eget företag så är nästa steg att välja vilken bolagsform du skall ha. Att välja bolagsform som kommer passa just dig bäst beror bland annat på vilka ekonomiska förutsättningar du har, om du vill starta tillsammans med någon och vilket juridiskt ansvar företaget behöver. Att välja bolagsform ger dig förutsättningarna att komma igång och driva ditt företag. Vanligast idag är att man startar som enskild näringsidkare eller att man bildar ett aktiebolag. Vilken bolagsform passar dig bäst? Ansvar, kapitalinsats, lön och beskattning är några faktorer som skiljer sig åt mellan bolagsformerna.

Bolagsform

Bolagsform - vilken bolagsform skall jag välja?

Viktiga frågor att ställa dig själv innan du väljer bolagsform:

  • Har jag 25.000 eller mer att investera i företaget direkt?
  • Vill jag starta med någon annan?
  • Finns det någon som vill vara delägare?
  • Vill jag att företaget ska kunna vara en egen juridisk person som kan knyta egna avtal?
  • Är det viktigt för mig att det är tydligt vilka pengar som är mina och vilka som är företagets?
  • Om företaget inte går som jag tänkt mig, vill jag själv vara ansvarig för eventuella skulder?

Testa 14 dagar gratis!

Enskild firma

Den absolut vanligaste formen att välja när man som privatperson skall starta eget är enskild firma. Anledning till detta är att du kan starta verksamheten relativt omgående och du behöver inte ha något startkapital för att börja, vilket många inte har innan företaget kommit igång. Det du behöver göra dock är att ansöka om F-skatt (F-skatt behövs för att kunna fakturera). Ditt företag “blir till” så fort du har börjat sälja dina produkter eller tjänster.

Med bolagsformen enskild firma så kan inte företaget i sig vara juridiskt ansvarig, utan det är du som privatperson som står bakom företagets alla avtal, vinster och skulder. Går du med vinst avgör du själv om du tar ut detta i lön eller investerar i företaget. Du kan inte ha någon delägare som enskild firma men däremot kan du ha flera anställda.

Aktiebolag

Vill du starta ett aktiebolag behöver du ett startkapital för minst 25.000 kronor. En fördel med aktiebolag är att företaget själv är en juridisk person, och kan knyta avtal med leverantörer och kunder. Skulle företaget gå med förlust eller bli skuldsatt är det heller inte du som privatperson som är betalningsskyldig.

Eftersom lagen skiljer på dig som privatperson och ditt företag om du har aktiebolag så blir det också lättare att särskilja på din och företagets ekonomi. Aktiebolag kräver även ett annat sätt att bokföra och göra bokslut på.

Skattereglerna för ett aktiebolag skiljer sig en del från exempelvis bolagsformen enskild firma och det finns många för- och nackdelar. Att tänka över företagets nuvarande- eller framtida önskvärda situation gällande bland annat anställda, vinstbeskattning och risktagande är ett bra tips om du är osäker på om aktiebolag kan passa dig.

Du behöver ingen delägare för att starta aktiebolag. En eventuell vinst beskattas som bolagsskatt och när du som ägare tar ut lön så sker en ytterligare beskattning.

Fördelar med Aktiebolag

  • Begränsad risk. Din privata ekonomi är skild från företagets
  • Andelen aktier påverkar ägarnas möjlighet att påverka
  • Möjlighet att ha ett brutet räkenskapsår

Handelsbolag

Handelsbolag är intressant för dig eller er som vill starta ett företag tillsammans. Precis som för enskild firma krävs det ingen kapitalinsats. Handelsbolaget som ni startar kan själv stå som juridisk person och ingå avtal men trots detta är det ni som bolagsägare som blir skyldiga till om företaget går med förslut och får skulder. På samma sätt är det ni som får ta del av bolagets vinster.

Startar ni ett handelsbolag så är det ett bra råd att ta fram ett avtal er emellan för hur bolaget skall skötas. Det kan lätt bli tvister om företaget inte går bra. Om företaget blir skuldsatt så kan skatteverket kräva pengar från vilken ägare som helst. Om den en av delägarna inte har pengar, men den andre har, är det den med pengar som måste betala.

Kommanditbolag

Kommanditbolag liknar handelsbolag men här finns det möjlighet att “dela upp” ansvaret. Det vill säga att någon är mer ansvarig för eventuella skulder. Både kommanditbolag och handelsbolag kräver att man är minst två personer som står som ägare. En skillnad är också att en den av delägarna som har mest ansvar, måste gå in med minst en (1) kr i kapital.

Att välja bolagsform är inte alltid det lättaste. Det viktigaste i ditt beslut är att du tänker igenom vilka förutsättningar varje bolagsform ger dig och vilka begränsningar som finns. Samtliga bolagsformer kräver bokföring och att bokföringen görs korrekt enligt god redovisningsed. Oavsett vilken bolagsform du väljer så kan du alltid ändra eller ombilda bolagsform.  

Lycka till med ditt val av bolagsform!

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Andra har också läst

Testa 14 dagar gratis!