Chloe09-SB-1

Avdrag i enskild firma för att minska skatten – bra eller dåligt?

Göra avdrag i enskild firma för att minska skatten – bra eller dåligt?

Som företagare har du säkert sett och hört dessa rubriker i samband med deklarationen:


Sänk din skatt – avdrag för enskild firma
Dags att deklarera – avdragen du inte får missa!

Avdrag är aktuellt året runt för det är ett annat ord för kostnader. Grundregeln i en enskild firma är att du får ta upp kostnader i bokföringen som behövs för att du ska få intäkter.

För ett tag sedan skrev vår support här på SpeedLedger om att det är bra att se över sina kostnader och minska dessa. Det är helt enkelt inte bra att lägga resurser på onödiga saker.

Då är det lätt att börja fundera på varför det finns artiklar som handlar om att göra avdrag, vilket faktiskt betyder att du skapar mer kostnader i företaget. Det är ju lite tvärt om och är ju inte det minsta logiskt.

Eller? Om kostnaderna ökar, minskar vinsten. Inte sant? Det som faktiskt kan vara en fördel med att minska vinsten är det faktum att du då får betala mindre i egenavgifter och skatt.

Mindre vinst = mindre skatt. Enkelt matematik.

“Vad bra!” – tycker många, men kom ihåg att vinsten i en enskild firma är grunden för hur mycket du får ut i föräldrapenning och vad du får när du går i pension.

Därför bör du alltid göra en individuell bedömning på om det är värt för dig som företag att minska vinsten genom att göra avdrag i slutet av året.

“…vinsten i en enskild firma är grunden för hur mycket du får ut i föräldrapenning och vad du får när du går i pension.”

Inget företag är identiskt med det andra

Vissa säger si, andra så. Strunta i det. Hur funkar det för dig och vad har du för behov i ditt företagande och i framtiden? Det är det enda som är viktigt.

Dela

Senaste om Driva småföretag, Starta/Driva

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget