Därför behöver du uppdatera din webbläsare

Sannolikheten att du just nu använder en webbläsare är ganska stor. Webbläsaren är grundbulten och navet i det mesta vi gör på internet. Därför är det viktigt att din webbläsare är uppdaterad och i bra skick. Är den inte det finns det en stor risk att vissa hemsidor och funktioner inte fungerar som de ska.

Vad är en webbläsare?

En webbläsare är ett program på din dator som låter dig komma åt internet. I webbläsaren kan du skriva in olika webbadresser och kommer direkt till den webbplatsen. Din webbläsare är alltså ditt fordon på internet som gör att du kommer åt informationen som finns där.

De vanligaste webbläsarna

De vanligaste webbläsarna är:

  • Google Chrome
  • Mozilla Firefox
  • Microsoft edge
  • Safari
  • Opera

Därför ska du uppdatera din webbläsare

Ta en sekund och föreställ dig att din webbläsare är ett fordon. Om du har, eller någon gång har haft, en cykel, moped eller bil vet du att dessa med jämna mellanrum behöver underhåll för att fungera med sin fulla kapacitet. Skulle du verkligen vilja göra dina bankärenden med ett småtrasigt fordon som kanske läcker eller bråkar?

En icke uppdaterad webbläsare riskerar att vara osäker för dig som användare och göra dig sårbar ute på internet. Det här är extra viktigt om du handlar mycket i webbutiker och använder ditt kort på internet. Det kan också göra att vissa webbsidor ser konstiga ut eller inte laddas ordentligt. Det är ungefär som att försöka se tydligt genom ett par glasögon med styrka +1, när du egentligen behöver +2. Nyare versioner är dessutom ofta snabbare än äldre versioner.

Webbaserade tjänster

Ett uppdaterad och säker webbläsare blir extra viktigt om du använder dig av webbaserade tjänster, till exempel internetbanken, onlinebaserade bokningssystem, olika webbportaler eller vår tjänster SpeedLedger e-bokföring som är ett webbaserat bokföring- och faktureringsprogram. Vissa leverantörer väljer helt enkelt att inte tillåta äldre versioner av webbläsare då det kan innebära säkerhetsbrister för dig som användare.

Så vet du om du behöver uppdatera webbläsaren

Vissa webbläsare uppdateras automatiskt och du behöver inte tänka på det, andra behöver du själv uppdatera. Gå in på Googles sida whatbrowser.org. Där får du veta vilken version din webbläsare har och om du behöver uppgradera.

Happy browsing!