F-skatt och F-skattsedel - vad innebär det?

F-skatt står för företagsskatt och betalas av alla företagare. Här reder vi ut hur det fungerar!

Kunskapsportalen  >  Driva småföretag > F-skattsedel och F-skatt

Vad är F-skatt?

F-skatt innebär att det är företagaren själv som är ansvarig för att betala in skatter på den försäljning som han eller hon har. Om du inte är godkänd för F skatt innebär det att köparen skall dra skatt och sociala avgifter på den summa som köparen har betalat, utan det faller på säljaren (antingen i löneutbetalning eller via egenavgifter). 

När du som företagare har F-skatt och F-skattesedel kommer du också betala preliminärskatt till skatteverket. Det innebär att du betalar en lika stor summa skatt till skatteverket varje månad som skall motsvara skatten på ditt beräknade resultat så gott det går. Det gör att du i slutet av året endast behöver betala in eller få tillbaka skillnaden mellan ditt faktiska och beräknade resultat. 

FA-skatt

Om du bedriver en näringsverksamhet vid sidan av en anställning behöver du istället ha det som kallas för FA-skatt, vilket är F-skatt fast med villkor. Handelsbolag har samma villkor, men där heter det istället SA-skatt (Särskild A-skatt). Om du har FA-skatt skall det tydligt framgå när vilken skatt skall gälla – om F-skatt skall gälla är det viktigt att det står på underlaget, annars gäller A-skatt (den skatt du har på din anställning). 

Missa inte vår kostnadsfria webbkurs -
Bokföring i praktiken

Debet, kredit, intäktskonton, faktura… Hur hänger allting ihop? I vår kostnadsfria kurs bokföring i praktiken går vi igenom det och lite till!

Hur blir jag godkänd för F-skatt och får min F-skattsedel?

För att bli godkänd för F-skatt behöver du skicka in en ansökan till verksamt.se. För det finns det vissa villkor som skall uppfyllas: 

 • Du skall bedriva näringsverksamhet, 
 • du skall avse att bedriva näringsverksamhet, 
 • Du har lämnat dina deklarationer och betalat dina skatter och avgifter. 

F-skattsedel

När du är godkänd för F-skatt får du det som kallas F-skattsedel. F-skattsedeln är inget faktiskt dokument, utan att vara godkänd för F-skatt kallas att du har en F-skattsedel. Det innebär att du på dina fakturor kan skriva att du är godkänd för F-skatt. Många företag accepterar endast fakturor från företag som är godkända för F-skatt med tanke på att de annars måste hantera säljarens skatt och arbetsgivaravgift.

  Betala preliminärskatt

  Preliminärskatten som är kopplad till att vara registrerad för F skatt behöver du själv betala in till ett speciellt bankgironummer som du får av skatteverket. Där behöver skatten vara bokförd den 12e varje månad, förutom i Januari och Augusti då den skall vara bokförd den 17e i månaden. Läs mer om preliminärskatt.

  Bokföra preliminärskatt

  Vid inbetalning till Skatteverket skall detta bokföras, det gör du på konto 2518.

  Låt ditt bokföringsprogram tänka åt dig

  Speedledger bokföringsprogram skapas din bokföring från banken, du får färdiga förslag att godkänna, klart!