Ett nytt räkenskapsår

Gott nytt räkenskapsår!

Om du inte har avgett något nyårslöfte ännu så varför inte låta det här vara året som du verkligen tar tag i din bokföring. Det är en bra investering både för dig och ditt företag. Hejdå bokföringspanik, dags att vända blad och gå vidare.

Vad behöver man tänka på i bokföringen när man startar ett nytt räkenskapsår? I ett tidigare inlägg på bloggen skrev jag om vad du ska tänka på vid årsskiftet och vi fortsätter nu därifrån och börjar med lite nya lagar och regler som kan vara bra att känna till som företagare.

Skapa nytt räkenskapsår

Nu är det även dags att starta det nya bokföringsåret (om ditt räkenskapsår är kalenderår). Vilket innebär att du i ditt bokföringsprogram behöver skapa ett nytt räkenskapsår. Bokför du i SpeedLedger e-bokföring så kan du växla mellan olika räkenskapsår och det är därmed ingen fara om du inte är klar med årets bokföring ännu.

När du skapat ett nytt räkenskapsår så börjar bokföringsåret om, däremot så är inte all bokföring nere på 0. Dina tillgångar och skulder från föregående år hänger med och kommer över som ingående balanser. Detta kan du se i din balansrapport, att det nu finns ingående värden där även om kolumnen för detta år kanske ännu är tom.

Det som det kan handla om som blir just ingående balanser är till exempel saldot på ditt bankkonto, dina eventuella lån, inventarier och eget kapital.  Däremot så börjar resultatrapporten om på 0 eftersom dina intäkter och kostnader börjar om från början varje år. Dina verifikationsnummer börjar också om från 1.

Nu skulle man kunna tro att även fakturanummren börjar om från början, men de gör de normalt inte, detta eftersom att fakturorna som du skapar ska följa en obruten serie, oavsett om det är är ett nytt år eller ej. Så där fortsätter det bara att räknas upp en siffra.

När du ska börja bokföra dina första poster i det nya året så är det lite olika beroende på vad du har för bokföringsmetod. Bokför du enligt faktureringsmetoden så behöver du inte tänka på någonting särskilt utan fortsätter att bokföra precis som vanligt.

Bokför du enligt kontantmetoden så är det nu dags att ta hand om de där kundfordringarna och leverantörsskulderna som du bokförde upp i slutet av året. Eftersom att kostnaderna, intäkterna och momsen redovisades under året så ska de inte bokföras som kostnader, intäkter och moms igen nu i år, även om betalningen inte ägt rum förens nästa år.
Istället så ska de bara kvittas. Det vill säga regleras i bokföringen som betalda.

Och det gör man väldigt enkelt i bokföringen. De händelser som du bokförde som 1510 Kundfordringar – bokför du nu vid inbetalningen från kunderna som 1510 Kundfordringar. På samma sätt så bokför du betalningen av de fakturor som du bokförde som leverantörsskulder mot 2440 Leverantörsskulder.

Om du vill kontrollera att du gjort rätt så kolla din balansrapport när du vet att du fått in alla betalningar och betalat alla fakturor som hör till innestående år.  Om du bokfört dessa rätt så ska du då inte längre ha någon summa på utgående saldo på 1510 Kundfordringar och 2440 Leverantörsskulder i räkenskapsåret för nästa år.

Byta räkenskapsår

Sen när firandet och över och det väl är dags att avsluta bokföringsåret så finns det ett par saker som man behöver gå igenom.

Det första man behöver göra är att bokföra klart alla sina löpande händelser för året. Det vill säga alla dina inköp, faktura inbetalningar, dagskassor och egna utlägg, precis som du bokfört de tidigare under året.

Bokför enligt Kontantmetoden
Om du bokför enligt kontantmetoden så behöver du också gå igenom vilka fakturor du får betalt för i det nya året som hör till arbete som utförts i det år som nu avslutats.
De är vad man kallar för kundfordringar. Kontrollera också vilka fakturor som du betalar i det nya året som hör till kostnader för det år som nu avslutats. De är vad man kallar för leverantörsskulder.
Varför ska man då kontrollera det? Jo, för att när det sedan är dags för bokslut så vill man att resultatet ska vara så rättvisande som möjligt och för att det ska bli det så behöver alla intäkter & kostnader redovisas på rätt år.

För att det ska bli korrekt i bokföringen så bokför man dessa på räkenskapsårets sista dag. Kundfordringarna bokförs 1510 Kundfordringar DEBET samt försäljning och moms KREDIT.
Även leverantörsskulderna bokförs på räkenskapsårets sista dag. 2440 Leverantörsskulder KREDIT Respektive kostnadskonto och moms i DEBET.

Bokför enligt Faktureringsmetoden
Om du bokför enligt faktureringsmetoden så gör du detta löpande under året och då behöver man inte göra någon extra justering av Kundfordringar och Leverantörsskulder vid årets slut.

Det du däremot behöver kontrollera om du bokför enligt faktureringsmetoden är din leverantörsreskontra och din kundreskontra. Och vad är då det, jo det är en sammanställning av dina obetalda leverantörsfakturor respektive dina obetalda kundfakturor. Det du behöver kontrollera är så att de som står med faktiskt är obetalt och så att du inte har obetalda fakturor som inte visas i där.

Själva bokslutet ska vara klart längre fram till våren eller sommaren beroende på vad man har för bolagsform så det behöver man inte stressa kring nu. Det är först när bokslutet närmar sig som man kommer gå djupare in på att avsluta det gamla året, då kollar man närmare på periodiseringar, avskrivningar och bokföringen av årets resultat.

Men det är helt okej att lämna det för nu och ägna sig åt det som faktiskt måste göras. Har du ett varulager av något slag så kan det vara bra att inventera det i början av året så att du har ett korrekt lagersaldo sedan när det närmar sig bokslutet.

God jul och gott nytt år!

Se filmen om avstämingar nedan. För fler webbkurser om skattekontot och årskiftet klicka här

Dela

Senaste om Bokföringstips, Ekonomi

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget