Kundregister och medlemsregister

Hur fungerar ett kundregister och medlemsregister?

Kunskapsportalen > Betala och ta betalt > Kundregister och Medlemsregister

Vad är ett kundregister?

Ett kundregister används i princip inom alla branscher och sektorer och kan användas på många olika sätt. Oftast används ett kundregister för att välja vilken kund du skall skicka en faktura till, men det kan också effektivt användas i marknadsföringen för ditt företag. 

Det du först och främst antagligen förknippar ordet “kundregister” är fakturering. Ofta har faktureringsprogram ett kundregister som är knutet till de fakturor du skickar ut så att du slipper spendera tid på att lägga in en kund varje gång du skall skapa en faktura. Istället kan du då lägga in kunden i ditt kundregister för att enkelt och smidigt välja kunden du skall fakturera och skicka iväg fakturan (det är i alla fall så det fungerar hos oss). 

I ett kundregister som är avsett för fakturering är det bra att ha med de uppgifter som skall finnas med på fakturan, så som exempelvis kundens namn, leveransadress och fakturaadress, e-postadress, men också saker som är bra för dig och underlättar för din fakturering till kunden: kundnummer, märkning, er/vår referens, eventuellt momsregistreringsnummer, betalningsvillkor, med mera. Det gör att det underlättar för dig sen när du väl skall fakturera kunden. 

Men ett kundregister kan också användas i marknadsföring. Om du till exempel driver en webbshop kan du utnyttja kundernas e-postadresser för att skicka ut nya erbjudanden, eller kanske ringa dem om du fått in någon vara du sedan tidigare vet att de är intresserade av. Tänk dock på att du gör det i enighet med GDPR. 

  Medlemsregister förening och idrottsförening

  För föreningar kallas ofta kundregistret för ett medlemsregister istället. På det stora hela är det egentligen samma sak men du kan ofta kapa viss information som inte är nödvändig om dina medlemmar inte är företag. 

  Ett medlemsregister kan användas för flera olika saker. Bland annat för att se vilka som är aktiva eller inaktiva medlemmar, men också för när det är dags att skicka ut medlemsavier, vilken avgift de skall ha och i förlängningen se om de betalat sin faktura/avi. 

   Medlemsregister Idrottonline

   Idrottonline har länge tillhandahållit ett sätt för föreningar att hantera  avgiften och medlemsregistret på samma ställe. Detta har sedan kunnat importeras till diverse olika system, däribland SpeedLedger e-bokföring. 

   Att medlemsregistret i idrottonline läggs ner är dock inget hinder att för att börja eller fortsätta använda SpeedLedger. Med SpeedLedger har du alla möjligheter att kunna fakturera/avisera dina medlemmar på ett smidigt sätt. Genom att lägga till medlemsavgiften som en artikel i vårt artikelregister och importera dina medlemmar som en CSV-fil kommer du kunna fortsätta jobba på ett smidigt sätt, även om idrottonline inte kommer finnas kvar. Du har även möjlighet till gruppfakturering, något som många föreningar uppskattar eftersom de då inte behöver göra många likadana faktutror separat. 

    Fakturera online

    Speedledgers faktureringsprogram har du allt du behöver för den moderna företagaren. Färdiga fakturamallar så du snabbt kan vara igång och självklart kostnadsfri rådgivning om du har några funderingar.