Varför skall du lämna in din årsredovisning digitalt?

Vad är en årsredovisning?

En årsredovisning är en sammanställning över hur ditt föregående räkenskapsår har fortlöpt. Alla företag med bolagsformen aktiebolag är skyldiga att lämna in en årsredovisning till bolagsverket.

En årsredovisning kan innehålla många olika delar. Stora företag som till exempel Volvo eller HM brukar inkludera en hel del information utöver det som krävs för att bokslutet skall vara giltigt. De extra delarna kan till exempel innehålla information om hur man jobbar med hållbarhet eller hur man ser på framtiden. Det behöver inte du som småföretagare ha med i just din årsredovisning. Det finns dock vissa delar du måste ha med för att den skall vara giltig:

Läs mer om vad en årsredovisning ska innehålla.

Använder du SpeedLedger e-bokföring kan du göra din årsredovisning i molnet,  lika enkelt och smidigt som du bokför med hjälp av vår samarbetspartner Årsredovisning Online.

 

Ökade krav på att skicka in årsredovisning digitalt

Under 2016 fick bolagsverket i uppdrag att undersöka om digital inlämning av årsredovisningar på lång sikt skall bli obligatoriskt för aktiebolag. I slutet av mars 2021 lämnades slutrapporten om detta in till riksdagen. I slutrapporten kom bolagsverket fram till att de rekommenderar en ändring, vilket innebär att det skall bli obligatoriskt för aktiebolag att lämna in sin årsredovisning digitalt om detta antas. Observera dock att det ännu inte är lagstiftat, utan beslut om detta kommer tas av riksdagen. Just nu ligger tidsramen för detta i att bolagsverket väntar på ett beslut som skall redovisas senast den 22 december 2022.

Som tidigare nämnt är datumet inte satt ännu. Men sedan möjligheten att lämna in sin årsredovisning digitalt introducerades under 2018 har det vuxit stadigt i popularitet. Under 2020 lämnades det till exempel in över 100 000 årsredovisningar digitalt. Bolagsverket räknar med att den siffran kommer fördubblas under 2021. 

 

Vilka är fördelarna med att lämna in årsredovisning digitalt?

I dagens samhälle har vi en ökad takt när det kommer till digitalisering. Det gäller också för egenföretagare. Allt från att boka frisörtid online till att sköta hela sin ekonomi i molnbaserade program. Den bransch som kallas fintech, financial technology, har på de senaste åren fullkomligt exploderat när det kommer till mjukvara och sätt att hjälp dig som företagare. 

Och bokföringsbranschen är inte annorlunda. SpeedLedger e-bokföring var ett av de första företagen att erbjuda en bokföringstjänst helt i molnet, redan 2002. Därför är vi glada att se att det även går att lämna in sin årsredovisning digitalt. Och det finns dessutom fördelar med det:

Det är enkelt. Du slipper pappershantering och dessutom behöver du inte oroa dig för att din årsredovisning inte kommit in till bolagsverket. 

Det går snabbt. När du väl sammanställt delarna som skall vara med i årsredovisningen behöver du bara signera digitalt med BankID. 

Kortare handläggningstid. Eftersom digitala årsredovisningar kontrolleras maskinellt kommer en digitalt inlämnad årsredovisning registreras på en gång.

Det följer kommande lagkrav. I och med att en lag förväntas träda i kraft kring att företag som redovisar enligt K2 och K3 förväntas antas inom kort kommer du som lämnar in digitalt redan nu redan ha rutinen på plats.

Det underlättar din egen administration. Slipp lägga onödig tid på  att skriva ut, scanna och sortera papper. Genom att samla alla dokument digitalt sparar du både tid och gråa hår, samt underlättar för dig själv.

 

Sömlös integration med Årsredovisning Online

Tidigare har de som valt att använda Årsredovisning Online tillsammans med SpeedLedger e-bokföring behövt exportera filer från bokföringen för att sedan ladda upp till Årsredovisning Online. Men det behövs inte längre. Nu har vi ett fördjupat samarbete mellan våra företag. Det innebär att överföringen av filer mellan SpeedLedger och Årsredovisning Online blir sömlös. Allt du behöver göra är att följa den guide som finns i SpeedLedger så kommer din bokföring automatiskt överföras till Årsredovisning Online, där du kan göra din årsredovisning på 15 minuter. När du är klar inne hos Årsredovisning Online överförs din bokföring tillbaka till SpeedLedger genom endast ett knappklick. 

Lycka till med din årsredovisning!

Senaste om ekonomi

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift