Bokföra skattekonto

Skattekontot kan ibland vara krångligt att bokföra. Här går vi igenom hur det fungerar - med exempel.

Kunskapsportalen  >  Bokföringstips > Så bokför du skattekonto

Vad är skattekonto företag

Alla juridiska personer har ett skattekonto. Som privatperson är det där du hanterar händelser som exempelvis utbetalningar av skatteåterbäring, restskatt med mera. Skattekontot för en privatperson är dock ett konto som du som privatperson hanterar mer sällan än ett företag. 

För företag är det vanligare att hantera skattekontot, och det händer även betydligt mer. Men framförallt skall det också bokföras för att bolagsformer som är egna juridiska personer (exempelvis aktiebolag, handelsbolag, mfl.). På skattekontot samlas inbetalningar för moms, preliminärskatt, arbetsgivaravgifter med mera. Ofta kan det också uppstå förvirring kring hur det skall bokföras. 

Rent bokföringsmässigt betraktas skattekontot som en tillgång i din bokföring och ofta används konto 1630, skattekonto för det. Man kan nästan säga att det fungerar som ett vanligt bankkonto: när du för över pengar till ditt skattekonto fylls det på med likvida medel, och sedan bokförs skulderna som byggts upp (för moms, personalskatt, arbetsgivaravgifter mm) bort från kontot när pengarna dras från skattekontot. Dragningarna från skattekontot sker ofta automatiskt från skatteverkets sida. 

Bokföra skattekonto enskild firma

Som en enskild firma är ditt privata skattekonto även företagets. I de allra flesta fall behöver du som enskild firma inte tänka på att bokföra ditt skattekonto, eftersom skatt i en enskild firma är en privat kostnad. När du bokför momsutbetalningen från ditt företagskonto bokför de flesta det mot 2650, redovisningskonto för moms. Din preliminärskatt kan du bokföra mot konto 2012, egna skatter. Däremot blir bokföring av ditt skattekonto som enskild firma mer avancerad om du har någon anställd i den. Då kommer du behöver bokföra den skatt och arbetsgivaravgifter du betalar för den anställda på samma sätt som ett aktiebolag behöver. Vad som är viktigt att tänka på är dock att du behöver använda 2012, egna skatter, istället för 1630, skattekonto som i förklaringen nedan. 

Missa inte vår kostnadsfria webbkurs -
Moms i praktiken

Ingående moms och utgående moms, hur sköter man egentligen sin momsredovisning på rätt sätt? Vi ger dig exempel med förklaringar runt moms och hur allt fungerar i praktiken. 

Bokföra skattekonto Aktiebolag

När du har ett aktiebolag ses företagets skattekonto som ett tillgångskonto, som vi beskrev här ovanför. Anledningen till det är att pengarna finns på skattekontot tills dess att de dras från det. Skulle du föra över mer pengar än vad skatteverket kommer dra från kontot kommer de alltså ligga kvar som medel på det. Vill du kan du i så fall föra tillbaka pengarna till ditt skattekonto. 

Vanliga händelser på ett företags skattekonto är bland annat: 

  • Moms
  • Arbetsgivaravgifter
  • Personalskatt
  • Företagsskatt
  • Dröjsmålsränta

Bokföra utbetalning från skattekonto

När du bokför dragningarna av dessa händelser på ditt skattekonto bokför du också bort den skuld som bokförs upp när du bokför exempelvis löner eller din momsredovisning. Vi tar moms som ett exempel, där du har fått betala 1000 kr i moms en månad: 

Momsredovisningen bokförs: 

Överföringen till skattekontot bokförs sedan: 

När pengarna sedan dras  från skattekontot: 

I och med detta har alltså momsen dragits, och tillgången minskat. På samma sätt fungerar det när du bokför lön. I samband med lönekonteringen bokförs sociala avgifter och skatt upp, och sedan nollställs den skulden i samband med att du bokför dragningen från skattekontot. 

Du kan också få kostnadsränta på ditt skattekonto. Det kan till exempel uppstå när du betalat skatt för sent. 

    Låt ditt bokföringsprogram tänka åt dig

    Speedledger bokföringsprogram skapas din bokföring från banken, du får färdiga förslag att godkänna, klart!