Vad betyder egentligen avdragsgill?

Ett begrepp som ofta dyker upp i bokföringssammanhang är avdragsgillt. Men vad är det? Vad betyder avdragsgill? Hur vet jag om något är avdragsgillt eller inte?

När du registrerade ditt företag fick du registrera ett område som företaget är verksamt inom. Det området innebär också att ditt företag fick en s.k. SNI-kod. SNI betyder Svensk NäringsIndelning, och är indelad i olika kategorier och undergrupper. Koden innehåller alltid fem siffror, och den kod ditt företag har skall också ge en bild av vilket område företaget är verksamt inom.

Varför är det viktigt att veta om?

Jag tänkte att vi skall börja med att kika på vad avdragsgillt betyder för att börja svara på den frågan.

Avdragsgilla kostnader betyder att du kan dra av den kostnaden från ditt företags resultat. Att du “drar av” något från ditt resultat innebär i sin tur att du gör mindre i vinst, vilket leder till att du betalar mindre skatt. Kanon, kan man tycka!

Men du kan inte dra av vad som helst från ditt resultat. För att något skall vara avdragsgillt behöver kostnaden vara förenlig med företagets verksamhet. 


Förenlig med företagets verksamhet? Va?

Kommer du ihåg SNI-koderna vi pratade om i början av inlägget? 

Just det. SNI-koderna beskriver som vi nämnde vad ditt företag skall syssla med. För att du som företagare skall kunna dra av “rätt” kostnader behöver den typen av kostnad kunna “passa in” i din SNI-kod. Även kostnader som som är nödvändiga för att driva verksamheten får tas upp som avdragsgilla. Det kan vara till exempel kontorshyra, elräkning för lokal och så vidare. 


På svenska? 

Är du till exempel IT-konsult kommer du behöva använda en dator i ditt arbete. Därför kan du köpa en dator och dra av den kostnaden från ditt resultat. Du kan däremot inte dra av en körkortsutbildning, eftersom du inte nödvändigtvis behöver ha ett körkort för att kunna bedriva din verksamhet. Skulle du då betala den kostnaden via ditt företag blir den kostnaden ej avdragsgill. 

En ej avdragsgill kostnad innebär att du inte kan dra av den kostnaden från företagets resultat. Den kostnaden registreras ofta på ett separat konto för ej avdragsgilla kostnader. Det vanligaste av den typen av kostnader är 6992, övriga externa kostnader, ej avdragsgilla. Vid bokslut eller förenklat årsbokslut dras de kostnaderna som registrerats som ej avdragsgilla kostnader sedan bort från dina kostnader, så att ditt resultat på så sätt blir “större”. Det finns också kostnader som aldrig är avdragsgilla för ditt företag. Exempel på det är om du får en böter, uppstartskostnaden (själva registreringen) av ditt företag och förseningsavgifter (med flera). 

 

 

Tipsa dina vänner

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Utskrift

Testa 14 dagar gratis!

Senaste om ekonomi

Prova tjänsten med testkontot