Vad innebär utdelning?

Delägare i fåmansbolag? Läs det här om årsredovisning och utdelning!

Äger du eller driver ett aktiebolag som är ett fåmansföretag? Om du gör det har du kanske funderingar kring utdelning. Vi har fått hjälp av teamet bakom vår partnertjänst Årsredovisning Online, som även har skapat Utdelning Online, att sammanställa lite bra information kring vad som gäller och vad du skall tänka på.

Vad är utdelning?

Utdelning innebär att du kan fördela vinst i företaget som utdelning till dess ägare. Utdelning kan ofta komplettera ägaren/ägarnas lön, och är lägre beskattad än vad en löneutbetalning är. Men det finns vissa krav för att du skall kunna ta ut utdelning i ett fåmansbolag till lägre beskattning. Grundregeln är att:

Du äger minst 4% av aktiebolaget vid ingången av året du betalar ut utdelningen. Skall du ta ut utdelning för 2024 behöver du alltså ha ägt aktierna senast 31 december 2023.
Det maximalt finns fyra delägare som kontrollerar minst hälften av rösterna i företaget.

När du/ni sedan skall ta ut utdelning ur ert fåmansbolag behöver ni räkna ut ert utdelningsutrymme. Utdelningsutrymmet delas upp mellan utdelningsutrymmet i år och så kallat sparat utdelningsutrymme.

Utdelningsutrymme

Varje år har du som delägare ett visst utdelningsutrymme. Det räknas ut genom att använda antingen huvudregeln eller förenklingsregeln. Vill du ha hjälp att räkna fram det utdelningsutrymme som skapats i företaget under 2023 och som kan användas för utdelning som betalas ut under 2024 så finns en räknesnurra i artikeln utdelning i ditt aktiebolag.

Vilken regel som väljs beror på vilka förutsättningar du har för att ta ut utdelning ur företaget.

Sparat utdelningsutrymme

En annan viktig del för att besluta om utdelningen är sparat utdelningsutrymme. Sparat utdelningsutrymme är som det låter: Det utrymme du haft tidigare år, men inte gjort utdelning på. Det kan vara lite klurigt att räkna fram men tjänsten hos Utdelning Online hjälper dig räkna fram ditt sparade utrymme från tidigare år. Testa gärna! Det är helt gratis att skapa ett konto.

I artikeln utdelning i ditt aktiebolag finns mer djupgående information som förhoppningsvis kan vara till hjälp om du vill veta mer om hur utdelning fungerar.

När du och övriga berättigade väl bestämt er för att göra en utdelning i bolaget behöver ni också deklarera detta till Skatteverket. Det görs via en K10-blankett som du fyller i och skickar in till Skatteverket. K10-blanketten lämnas in i samband med din inkomstdeklaration.

Vem behöver lämna K10-blanketter i samband med Inkomstdeklaration 1?

Du som är delägare i ett fåmansaktiebolag ska i grund och botten lämna in en K10-blankett. Det finns dock två scenarier som betraktas som de vanligaste fallen:

Enklaste fallet:

Du har lämnat K10 i samband med din privata deklaration tidigare år och det har inte skett några förändringar i ägarstrukturen för de bolag du lämnat in K10 för.

Nästan lika enkelt:

Du har själv startat ett onoterat aktiebolag där du själv är enda ägaren och du har arbetat i företaget. Det är dags för din privata deklaration som avser inkomståret efter att du startade ditt bolag.

I artikeln lämna in K10 eller inte? finns mer information om du fortfarande är osäker på vad som gäller för dig.

Få hjälp med deklarationen och skapande av K10-blanketter

Alla artiklar med beräkningshjälp är gratis att använda, det är även gratis att skapa konto och testa tjänsten och man kan till och med få hjälp med att beräkna sparat utrymme genom att mata in några uppgifter.

Om du vill kan du självklart betala och få korrekta K10-blanketter skapade, tillsammans med en guide för själva deklarationen. Om du inte väljer att betala direkt så påminner vi dig när deklarationen har öppnat och det är möjligt att lämna in aktuella K10:or.

Testa gärna! Det är helt gratis. 

Delägare i flera fåmansföretag?

Inga problem, det ingår obegränsat med K10-blanketter för den som skall deklarera.

Dela

Senaste om Driva småföretag, Starta/Driva

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget