Vad är ingående balanser?

Årsskiftet närmar sig och ord som bokslut, årsredovisning och ingående balanser florerar vilt bland alla oss som sköter sin egen bokföring. Bokslut vet du säkert på ett ungefär vad det är, likaså årsredovisning. Men vad är det här ingående balanser egentligen?

I din balansrapport har du tre kolumner: Ingående balanser, perioden (eller förändring i perioden) och utgående balanser. (Ibland har du även en kolumn som heter Ingående saldo som är samma sak som ingående balans men under en kortare tidsperiod.)

 

 

Balansrapport-exempel

 

 

Vad betyder ingående balans?

Ordet balans är i det här sammanhanget bara ett svårare ord för summa på ett bokföringskonto eller en specifik post i din bokföring.

Ingående balans är det belopp som du har bokfört på ett bokföringskonto på den första dagen på ett räkenskapsår. Ingående balans är samma som utgående balanser från året innan.

 

Balansrapport-exempel-forklaring

 

 

Sambandet mellan utgående och ingående balanser

De utgående balanserna i ett räkenskapsår är alltid desamma som de ingående balanserna i nästkommande räkenskapsår.

Till exempel:

Tänk du att du har ett vanligt kalenderår som räkenskapsår. Den sista december 2016 har du 10 000 kr på ditt företagskonto på banken. 10 000 kr blir då din utgående balansen på konto 1930 Företagskonto för räkenskapsåret 2016. Dagen efter, den första januari, börjar ett nytt räkenskapsår och summan är fortfarande 10 000 kr. Det innebär att ingående balans på konto 1930 Företagskonto den första januari 2017 (första dagen på det nya räkenskapsåret) är 10 000 kr.

Om du bokför med ett bokföringsprogram och hoppar mellan åren, till exempel går tillbaka till 2015 och gör en ändring och sedan byter tillbaka till 2016, uppdateras inte alltid dina ingående balanser i 2016 automatiskt (funktionaliteten kan variera mellan olika bokföringsprogram). Då kan det se lite konstigt ut, alternativt kan momsen bli märklig. Kontrollera alltid att dina ingående balanser är uppdaterade och samma som utgående balanser i året innan.

 

Sammanfattning

Ingående balanser är de siffror som du har på dina bokföringskonton första dagen på ditt räkenskapsår och utgående balanser är de siffror som du har på dina bokföringskonton den sista dagen på ett räkenskapsår.

 

 

Senaste om ekonomi

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift