Låt mig börja med att säga: Bokslutet ska inte vara klart den 1 januari.

Då var det dags igen. Dags för julklappar. Nytt år. Och för många som är egenföretagare: bokföringsstress.  Stressen över att du inte hunnit göra det tidigare, och att du egentligen inte har tid för att göra det nu heller, när det är jul och allt. 

Men ta det lugnt! Bokslutet behöver inte vara klart 1 januari. 

Är ditt räkenskapsår likadant som ett vanligt år, det vill säga tar slut 31/12, behöver ditt bokslut inte vara klart den 1 januari utan du kan med gott samvete ta sovmorgon på nyårsdagen. 

När bokslutet skall vara klart beror på vilken bolagsform du har, men för en enskild firma är det i samband med deklarationen som gäller, det vill säga den 3 maj. Har du ett aktiebolag brukar du behöva lämna in det till bolagsverket först 7 månader efter årsskiftet. Vilka viktiga datum som gäller för just dig kan du se i skatteverkets kalender för företag.

puhgifklippt

Så du kan vara lugn, fira nyår hur bäst du vill och ta sovmorgon den 1 januari.

 

Första hållpunkten efter nyår – momsredovisningen

Den första hållpunkten efter årsskiftet är din momsredovisning. Först ut är du som redovisar moms per månad. Den 18 januari ska du lämna in momsredovisningen för november 2020. Om du redovisar moms årsvis, har bokslutsdatum 31/12 och har haft EU-handel så ska din momsredovisning vara inne senast den 26 februari. Har du inte haft EU-handel och har en enskild firma kan du ta det lugnt fram till 12 maj 2020.

Redovisar du moms kvartalsvis så är det den 12 februari som är det senaste datumet för perioden oktober- december 20. Låter det krångligt? Kika på Skatteverket sida viktiga datum

Kom ihåg att göra detta i din bokföring efter årsskiftet

  • Fixa klart din löpande bokföring (förslagsvis någon gång under januari)
  • Redovisa och lämna in momsen
  • Lämna in bokslut och eventuell årsredovisning (om du har ett aktiebolag)
  • Lämna in deklarationen senast den 2 maj

Ladda ned våra samtliga tips inför årsskiftet