Avdragsgill eller inte – det är frågan

bokföring-analys-uträkning

 

Att en kostnad är avdragsgill innebär att du får ta upp kostnaden i din bokföring som just en kostnad på ett kostnadskonto. Så långt känns det självklart. Vad det här innebär är att du ökar kostnaderna i bolaget, minskar vinsten och, viktigast av allt, minskar skatten.

De flesta kostnader som du stöter på i ditt företag är avdragsgilla, så som inköp av material och varor, inköp av maskiner, kostnader för lokaler och så vidare. Det finns dock kostnader som inte är avdragsgilla trots att de tillhör verksamheten. Till exempel:

 

  • Böter – till exempel parkeringsböter som skrivs ut till en person och inte till ett företag. De allra flesta böter är personliga och därmed icke avdragsgilla
  • Skattetillägg och förseningsavgifter
  • Medlemsavgifter – på medlemsfakturor brukar det vanligen stå ifall de är icke avdragsgilla

 

Vi på SpeedLedger får relativt ofta frågor om vad som är avdragsgillt. Det är inte en enkel sak att hålla koll på, speciellt inte ovanligare kostnader.

Hur ofta tänker du som småföretagare på att du i vissa fall får dra av trängselskatten, eller sponsra verksamheter och dra av det på företaget som en avdragsgill kostnad? Nej, det är nog inte det som vi på supporten sitter och funderar på en fredag kväll i soffan heller, trots att flera av oss driver eget parallellt med jobbet. På spåret är hundra gånger intressantare och kanske till och med hundra gånger enklare.

Därför har vi, för både din och vår skull, tagit oss friheten att lista några vanliga och ovanliga avdrag som du får göra i ditt företag.

 

Anmäl dig till gratis webbkurs i bokföring

Webbkursen – Bokföring i praktiken, är ett kostnadsfritt webinarium om de vanligaste bokföringsfrågorna för dig som är småföretagare.

Välkommen att boka en plats och läsa mer om kursen.

Läs mer

 

Trängselskatt

Trängselskatten är avdragsgill i företaget. Detta gäller då såklart tjänstebilar och avser resor i tjänsten. Du gör avdraget i inkomstdeklarationen. Trängselskatten bokför du som en kostnad på konto 5616 Trängselskatt avdragsgill.

 

Utbildningskostnader

Du får dra av kostnader för utbildning om den har ett samband med din verksamhet, det vill säga det är någon form av fortbildning. Du får inte dra av nyutbildning.

Till exempel: Är du frisör och tar en kurs i hur du blandar och applicerar den bästa ombrefärgen får du dra av kostnaden för utbildningen. Är du däremot frisör och tar en kurs i skomakeri för att kunna locka flera kunder får du inte dra av kostnaden.

Utbildning, eller fortbildning, bokför du på konto 6905 Utbildning/fortbildning.

 

Kontor hemma

Om du använder en del av ditt hem som kontor får du ta upp en kostnad för detta om:

  • rummet eller delen av bostaden inte kan användas som boyta med hänsyn till läge och inredning
  • det är en särskilt anpassad del av bostaden

Om ytan uppfyller kraven får du dra av en skälig del av hyra, värme, vatten m.m.

Detta är en något luddig regel.

Så här säger Anna-Karin Falk, grundare, sömmerska och kreatör på barnklädesföretaget HöpsöHöpsö i Göteborg:

“Jag tycker det funkar bra att ha kontoret hemma, det är skönt att kunna jobba när tillfälle ges utan att behöva ta mig någonstans. Jag hade inte en tanke på att jag kunde dra av något för det förrän min svärmor, som också jobbar hemifrån påpekade det. Resten tog jag reda på genom att prata med Skatteverket. Eftersom mitt arbetsrum inte går att använda som bostad också, får jag dra av för den delen av hyran det rummet står för.”

 

Dra av kostnaden för semlan

Tillslut en mer dagsfärsk avdragsrätt. Så här i semmeltider vill vi semmelälskare, även lyfta fram att inköp av semlor till dina anställda faktiskt är en avdragsgill kostnad då det räknas som personalvårdsförmåner.

Så här skriver tidningen Driva Eget:

“Även om det inte finns en speciell kategori för just semlor räknas de under ”Personalvårdsförmåner” i företagets kostnader.”

Så kom ihåg att spara kvittot från semleinköpet! Du bokför kostnaden på konto 7699 Övriga personalkostnader. Läs hela artikeln HÄR.

 

Sammanfattning

Det finns många kostnader som är avdragsgilla och Skatteverket har ett fullt register på vilka det är. Gå in på skatteverket.se och sök på det belopp du funderar över.

Gilla SpeedLedger på Facebook och få nya tips varje vecka!

Trevlig bokföring!

 

 
 

[gravityform id="133" title="false" description="false" ajax="true"]