Starta holdingbolag
Många tror att holdingbolag bara är för stora företag – men det kan faktiskt vara ett smart val även för mindre företagare. I den här artikeln går vi igenom vad ett holdingbolag är, varför det kan vara bra för dig, och hur du kan starta ett.
Vad är ett holdingbolag?
Ett holdingbolag är ett bolag som äger aktier och andelar i andra företag. Det jobbar inte med att sälja varor eller tjänster, utan äga aktier eller andelar i andra företag. Man brukar säga att det fungerar som ett paraply som håller ihop flera bolag under sig.
I ett holdingbolag som äger andra företag samlar du vinster och ägande, medan de andra bolagen – som kallas dotterbolag – driver själva verksamheten.
Skillnaden mellan ett vanligt bolag och ett holdingbolag
Ett vanligt bolag säljer varor eller tjänster till kunder. Ett holdingbolag gör inget av det. Det äger istället andra bolag och får in pengar från utdelningar, räntor eller försäljning av aktier. När du startar ett holdingbolag är det viktigt att i bolagsordningen skriva att bolaget ska äga och förvalta aktier i andra bolag. Det gör allt tydligt och korrekt från början.
Så fungerar bokföring - i praktiken
Vår populära webbkurs bokföring i praktiken hjälper dig på vägen om du vill bokföra själv! I den går vi igenom hur bokföring fungerar – på riktigt. Kursen är inspelad och tar ungefär 20 minuter.
Styrelse och Holdingbolag fördelar –
Därför kan ett holdingbolag vara smart
Det finns flera fördelar med att starta ett holdingbolag – även för dig som småföretagare.
Skydda dina pengar
Om du har ett holdingbolag kan du skydda tidigare års upparbetade vinster genom att flytta dem från ditt verksamhetsbolag till holdingbolaget. På så sätt ligger pengarna tryggare och skyddas om något oväntat händer i verksamheten.
Utdelningar utan skatt
Om du äger bolagen på rätt sätt har du vissa förutsättningar att dela ut pengar från ditt verksamhetsbolag till holdingbolaget utan att behöva betala skatt just då.
Smidigare när du säljer
Om du någon gång vill sälja ditt verksamhetsbolag kan hela vinsten stanna i holdingbolaget, utan att du först behöver betala kapitalskatt. Det is in tur gör att du får mer pengar att investera i nya idéer eller bolag.
Lättare att hålla isär olika bolag
Har du flera verksamheter? Då kan du ha ett holdingbolag överst och hålla varje bolag som ett eget dotterbolag. Det gör allt enklare att hålla reda på strukturen mellan bolagen och minskar risken om något skulle gå snett i ett av bolagen.
Holdingbolag nackdelar –
Tänk på det här när du startar holdingbolag
Det finns också nackdelar med holdingbolag som är bra att känna till innan du bestämmer dig.
Mer papper och bokföring
Ett extra bolag betyder mer bokföring, fler årsredovisningar och lite mer jobb för dig eller din redovisningsbyrå.
Kostar pengar
Det kostar pengar att ha ett extra bolag. Du behöver kanske hjälp av en redovisningsbyrå, och det kan bli extra kostnader för juridisk hjälp ibland.
Kan påverka utdelningen
Om du inte planerar rätt kan du få högre skatt på utdelningen du tar ut som privatperson längre fram. Det är därför smart att prata med någon som kan reglerna innan du bestämmer dig.
Holdingbolag i koncern –
Så funkar lån och finansiering
När du har flera bolag i samma koncern (där holdingbolaget är moderbolag) kan du flytta pengar mellan bolagen på ett enklare sätt.
Inom koncernen kan bolagen låna pengar av varandra via ett holdingbolag. Det gör det smidigt om ett bolag behöver extra pengar för en investering eller för att stärka kassan tillfälligt.
Du kan också enkelt flytta pengar från holdingbolaget till det bolag som behöver dem bäst just nu.
Holdingbolag och vinster
Men tänk på likviditeten: Se bara till att du inte tar ut för mycket pengar så att verksamhetsbolaget inte kan betala sina räkningar. Det gäller att hålla koll på siffrorna och de andra verksamheter som ägs av ett holdingbolag.
Flera olika bolag i ett holdingbolag
Det ger dig också mer ordning och kontroll. Istället för att allt blandas ihop i ett enda företag, kan du se exakt hur mycket varje affärsidé tjänar, kostar eller behöver i resurser. Och det allra viktigaste: du sprider risken. Om något skulle hända i ett av företagen – till exempel en större kund som inte betalar eller ett projekt som går back – så påverkar det inte de andra bolagen lika mycket.
Den här typen av uppbyggnad passar bra om du till exempel vill prova nya affärsidéer utan att riskera hela företaget, samarbeta med olika personer i olika verksamheter eller helt enkelt vill ha bättre överblick och ansvarsfördelning. Att ha flera företag kräver lite mer jobb, men det ger dig betydligt mer kontroll.
Varje bolag står på egna ben
När du har olika verksamheter i separata dotterbolag blir varje företag en egen juridisk enhet.Det innebär att varje bolag har sitt eget organisationsnummer, egna avtal och sin egen bokföring. De är alltså helt separata – även om de ägs av samma holdingbolag.
Det här är särskilt viktigt om något oväntat skulle hända. Om ett företag får ekonomiska problem eller går med förlust, så påverkas inte de andra eller du som fysisk person. De kan fortsätta som vanligt – med sina kunder, avtal och ekonomi – utan att dras med i problemet. Det ger dig en tryggare och mer stabil struktur, särskilt när du driver flera olika verksamheter samtidigt.
Holdingbolag skatt och finansiering
Med ett holdingbolag kan du planera skatten smartare – men du behöver ha koll på reglerna.
Näringsbetingade andelar
När ditt holdingbolag äger aktier eller andelar i ett annat företag kan dessa räknas som näringsbetingade andelar – vilket i praktiken betyder att utdelningar och vinster från dem kan bli skattefria. För att det ska gälla måste vissa villkor vara uppfyllda, till exempel att bolaget du äger inte är börsnoterat och att aktierna ägs långsiktigt som en del av verksamheten, inte för att köpas och säljas snabbt.
Ha koll på reglerna
Det kan bli dyrt att göra fel. Ta gärna hjälp av en skatteexpert så att allt blir rätt från början, och se vilken struktur eller uppbyggnad som passar för dig.
Holdingbolag och försäljning
Om du säljer ditt verksamhetsbolag genom holdingbolaget kan vinsten stanna kvar där utan att du behöver betala skatt direkt. Det betyder att du kan använda vinsten till nya investeringar eller spara pengarna till senare.
Om du säljer som privatperson måste du betala kapitalskatt på vinsten direkt. Med holdingbolag kan du skjuta upp skatten och använda hela vinsten direkt i bolaget.
Starta ett holdingbolag –
Olika sätt att komma igång
Det finns olika sätt att komma igång med ett holdingbolag, beroende på hur snabbt du vill starta och hur mycket tid du vill lägga på själva registreringen. Båda alternativen är fullt möjliga – det handlar mest om vad som passar dig bäst.
Starta nytt bolag
Ett vanligt sätt att starta ett holdingbolag är att själv registrera ett helt nytt aktiebolag hos Bolagsverket. Det innebär att du skickar in dina uppgifter, betalar avgiften och väntar på att bolaget ska bli godkänt. För att kunna starta behöver du sätta in minst 25 000 kronor som aktiekapital. Det tar oftast några dagar att få allt klart, men processen är ganska enkel och passar bra om du inte har bråttom.
Köp ett lagerbolag
Om du istället vill komma igång direkt kan du köpa ett så kallat lagerbolag. Det är ett färdigregistrerat aktiebolag som bara väntar på att få en ny ägare. Du slipper hela registreringsprocessen och kan börja använda bolaget direkt efter köpet. Det går snabbt, men kostar lite mer än att registrera själv. Det kan vara värt det om du vill spara tid och snabbt komma igång med din bolagsstruktur.
Nyfiken på bokföring online?
Med SpeedLedger e-bokföring slipper du tänka på debet & kredit. Bokföringen hämtas direkt från bankkontot och det enda du behöver göra är att godkänna.
Holdingbolag och 3:12-reglerna –
Så påverkas utdelningen
Ett vanligt misstag är att glömma hur holdingbolaget påverkar 3:12-reglerna. Om utdelningen går till holdingbolaget istället för direkt till dig kan det påverka gränsbeloppet och göra att skatten blir högre senare.
Måste man starta holdingbolag?
Ett holdingbolag är inte för alla – men det kan vara en bra idé för dig som vill få bättre koll på din företagsstruktur. I grund och botten är ett holdingbolag ett vanligt aktiebolag. Det innebär att du behöver starta ett vanligt aktiebolag för att starta holdingbolag.
Ta hjälp innan du bestämmer dig
Prata gärna med din redovisningsbyrå eller någon som kan företagsekonomi innan du startar ett holdingbolag. Då kan du få hjälp att se om det passar just din verksamhet.
Är holdingbolag rätt för dig?
Ett holdingbolag kan hjälpa dig att skydda vinster, planera smartare för framtiden och göra det enklare att växa. Men det är också viktigt att förstå både fördelar och nackdelar. Med rätt kunskap blir det enklare – och det är faktiskt inte så krångligt som det kan låta.