Första året när du är nystartad

Tips till nystartade företag

Det är inte helt lätt att veta vad som händer det första året som företagare.
I vår guide (som är gratis) har vi samlat tips på vad som händer och program du kan använda dig av för nystartade företag.

I vår guide har du tillgång till:

Ange din e-post för att se hela guiden…

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

Det första året - för nystartade företag

Det kan vara svårt att veta vad som skall göras första året för nystartade företagare. Det första året sker nya saker hela tiden. Vissa saker som händer vet du säkert om – andra kanske är helt nya. Därför har vi samlat ihop tips till dig som nystartad företagare kring vad som sker eller kan ske under ditt första verksamhetsår. 

Vi bjuder även på tips på gratis verktyg som du kan använda för att till exempel skapa en hemsida, ladda ner bilder eller att-göra-listor.

Skapa konto redan idag, du testar alltid gratis
Nystartade får 50% rabatt första året

Nystartade företag - tips första året

Nystartade företag har ofta mycket att tänka på. Att det känns lite ovisst, riskabelt och till och med kanske lite läskigt är inte så konstigt. Vi vi hoppas att du mestadels har en positiv känsla att bli en av de nystartade företagen i år.

Det är mycket att hålla reda på – bokföring, fakturor, regler, kunder, budget, pengar, med mera. Listan kan lätt bli lång och kännas oöverkomlig. Därför har vi tagit fram tips för nystartade företag och vad som händer första året.

Välj den bolagsform som passar dig

Det första du behöver fundera på kommer egentligen innan du startar företaget och handlar om vilken bolagsform du skall ha. Olika bolagsformer har olika fördelar och nackdelar. Skall du exempelvis starta ett bolag med en kompis kan ett handelsbolag vara en bra idé. Kommer du driva din firma själv och inte har något kapital att skjuta in i bolaget från början kan det vara en bra idé att start ditt företag som en enskild firma. Om du har ett startkapital att skjuta in i ditt företag från början kan det vara en god idé att starta ett aktiebolag, som är sveriges vanligaste bolagsform.

De olika bolagsformerna har både fördelar och nackdelar jämfört med varandra. Du kan läsa mer om vad de olika bolagsformerna innebär här.

Fundera på hur du skall marknadsföra dig

Att veta vart dina kunder finns och hur du skall nå ut till dem kan vara något av det viktigaste när du är nystartad företagare. Finns de på facebook, linkedin eller instagram? Eller kanske kan det vara värt att sätta ut en annons på blocket? Eller sprids ordet om firmor i din bransch via word of mouth (det vill säga organiskt mellan potentiella kunder)? Oavsett vart dina kunder finns är det viktigt för dig som nybliven företagare att se till att du syns på rätt ställe. Ett av de bästa sätten att ta redan på det kan vara att se hur konkurrenter gör eller fråga runt bland de som har anlitat dina tjänster.

Nätverka

Att nätverka kan både leda till att ordet om din firma sprids samtidigt som du får lära känna din bransch eller närbesläktade branscher. Dessutom kan du få tips på hur du kan utveckla ditt företagande och/eller smarta tjänster du kan använda dig av för att underlätta din vardag. Genom att nätverka med andra små (eller större) företagare kan du också få möjligheten att inleda nya samarbeten och hitta nya kunder. Ofta finns det lokala företagarföreningar och inkubatorer eller co-working-platser för dig som är egenföretagare.

Håll koll på dina utgifter

Att hålla koll på dina utgifter i början av ditt företagande kan vara en väldigt viktig bit. Ofta är du som nystartad företagare i en ganska känslig situation innan det finns kapital i företaget – och då är det viktigt att hålla koll på utgifterna. Särskilt om man ännu inte kommit igång fullt ut med sin verksamhet eller har full beläggning.

Till att börja med kan du fundera på om du har några onödiga utgifter på till exempel programvaror eller prenumerationstjänster. Om du känner att du behöver dem finns ofta alternativet att antingen skala ner dem till billigare nivåer (om du till exempel inte använder tjänsterna fullt ut) eller se sig om efter billigare alternativ. Kanske finns det motsvarande tjänster som inte kostar lika mycket? Det kan också vara en idé att undersöka vad du kan sköta själv i ditt företagande (så som exempelvis bokföring och fakturering) och inte behöver köpa in.

Det kan också vara bra att göra en budget för att se hur du skall få din verksamhet att gå jämt upp. Som ett komplement kan du också göra en likviditetsbudget där du kan räkna ut hur mycket likvida medel (pengar på banken) du kommer ha under en viss månad.

Bokföring och fakturering för nystartade företag

När det kommer till bokförings- och faktureringsprogram kanske många nystartade företag känner att det är väldigt lätt att leja bort bokföringen till en redovisningskonsult. Men här finns faktiskt pengar att spara. En redovisningskonsult kan kosta en hel del pengar för ett jobb du faktiskt kan klara av själv. Priset per timme hos en konsult kan nämligen kosta mellan 800-1500 kr per timme beroende på vilken typ av verksamhet du har. Som nystartad företagare kan det därför vara värt att sköta bokföringen själv. Ta gärna del av våra tips i guiden här ovanför eller någon av våra andra kurser och guider om du vill lära dig mer. Skulle du välja att dessutom använda vårt bokförings- och faktureringsprogram ingår vår bokföringssupport i priset. Något vi är stolta över att kunna erbjuda som enda företag på marknaden.

Fler tips för den nystartade

Det finns såklart mycket mer än bara bokföringen att tänka på när man är “ny i gemet” så att säga. Det kan handla om till exempel vart du kan hitta vilka regler som gäller, vad en affärsplan är eller hur du ställer upp en budget. Det och mycket mer kan du hitta i vår guide ovan. Dessutom tipsar vi om bidrag du kan söka och vilka olika gratisprogram som finns att använda, och mycket mer. Perfekt för dig som nystartad företagare!

I vår guide som du gratis kan ladda ner har vi samlat bra tips gällande:

  • Myndigheter och organisationer som du behöver ha koll på
  • Bidrag (stöd)för nystartade företag
  • Tips på gratisprogram som kan underlätta för mig som är nystartat företag
  • Tips på gratis verktyg som kan vara bra att ha (momskalkylator, skapa affärsplan, gratis fakturamall mm)
  • Kan jag klara min ekonomi själv – tips på hur du skall tänka