Passiv naringsverksamhet SpeedLedger

Passiv och aktiv näringsverksamhet – vad är skillnaden?

Här reder vi ut vad som gäller när du har en passiv näringsverksamhet eller en aktiv.

Vad betyder det att du har en passiv eller aktiv näringsverksamhet?

Om du har ställt dig frågan vad en aktiv eller passiv näringsverksamhet betyder är du inte den enda. Det är nämligen en fråga som ställs i samband med deklarationen. 

Om du har en enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag kan du bedriva aktiv eller passiv näringsverksamhet. Det gäller dock inte aktiebolag. 

För att kunna avgöra om du har en aktiv eller passiv näringsverksamhet behöver du först veta vad skillnaden mellan dem är. 

aktiv näringsverksamhet

Vad är en aktiv näringsverksamhet?

En aktiv näringsverksamhet måste alltså drivas som en enskild näringsidkare eller verksamhet i handels- eller kommanditbolag. Inkomstskattelagen säger sedan att det är “en näringsverksamhet där den person som är skattskyldig för verksamheten har arbetat i inte oväsentlig omfattning”. Det innebär alltså för att din näringsverksamhet skall betraktas som aktiv så skall det ha varit näringsidkarens huvudsyssla under året, även om den har en anställning i andra företag. 

För att en näringsverksamhet skall betraktas som aktiv kan tre krav ställas, där något av kraven skall uppfyllas. Listan checkas av uppifrån och ner, och är något förenklad: 

  • Nedlagd tid på företaget skall motsvara minst en tredjedel av normal arbetstid i verksamheten.
  • Om en person driver verksamhet som i huvudsak baseras på egen arbetskraft kan kravet jämkas.
  • Grundar sig däremot verksamheten på innehav av tillgång ställs högre krav på den nedlagda arbetsinsatsen. För verksamheter med betydande balansomslutning så krävs normalt en arbetsinsats på minst 500 timmar.

Alltså: Du måste själv ha jobbat i företaget minst en tredjedel av normal arbetstid, och i vissa fall ha gjort en arbetsinsats på minst 500 timmar (500 timmar motsvarar ungefär en tredjedels heltidstjänst) för att det skall betraktas som att du har en aktiv näringsverksamhet. Är verksamheten beroende av din arbetskraft räknas den som aktiv enligt aktivitetskravet.

Nystartad? Då får du 50% rabatt!

Enkelt Bokförings- och faktureringsprogram där rådgivning ingår. Våra kunder känner sig som proffs!

Vad är en passiv näringsverksamhet?

En passiv näringsverksamhet är det alltså när du inte uppnår de kraven som är uppställda ovan. Antingen jobbar du själv inte i företaget i fråga trots att du står som ägare på pappret, eller så uppgår inte den utförda arbetsinsatsen till den nivån den behöver för att den skall klassas som aktiv.  Tänk på att du alltså kan vara ägare av en näringsverksamhet som i sig är aktiv, men du klassas fortfarande som passiv näringsidkare om du inte arbetar i den. Verksamheter som drivs utanför EES räknas också alltid som passiv näringsverksamhet.

Varför är det viktigt att veta om du bedriver en passiv eller aktiv näringsverksamhet?

Att veta detta är viktigt eftersom aktiv näringsverksamhet och passiv näringsverksamhet beskattas på olika sätt. I en aktiv näringsverksamhet blir du beskattad genom egenavgifter och skatt. Dessutom är din inkomst från den aktiva näringsverksamheten pensionsgrundande och sjukpenninggrundande, något som inkomster från en passiv näringsverksamhet inte är.

I en passiv näringsverksamhet betalar du däremot inte några egenavgifter, utan istället betalar du det som kallas för särskild löneskatt. 

Dela

Senaste om Bokföringstips

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget