qr-kod SpeedLedger

QR-kod på faktura – vad QR kod är och hur det fungerar

Vad är en QR kod?

QR-kod står för Quick Response, och utvecklades av ett japanskt företag under början av 1990-talet. Det dröjde dock till 2000-talet innan QR kod fick sitt genombrott i Sverige, och den har sedan 2010-talet blivit mycket populär och fortsätter öka i användande. QR-koden är likt en streckkod som finns på de flesta varor du köper i exempelvis en butik full av information för den som scannar koden. Den stora skillnaden mellan dem är att QR-koden kan innehålla upp till 2500 tecken, medan en streckkod bara kan innehålla upp till 25 tecken. En QR-kod kan alltså innehålla mycket mer information än vad en streckkod kan göra. En streckkod måste också avläsas horisontellt, medan en QR-kod innehåller information både vågrätt och lodrätt. Systemet utvecklades från början för att kunna se hur långt en viss bil (enhet) har kommit i sin produktion och kunna se vad som är kvar att göra på bilen.

Testa vårt faktureringsprogram gratis i 45 dagar!

QR kod på faktura

I och med att koden blivit mer och mer populär har den också börjat dyka upp i fler sammanhang. Det kan till exempel vara att du scannar en kod på en annons för att se vad den innebär, för att beställa mat istället för att stå i kö eller för att logga in någonstans med exempelvis mobilt bankid. Just att logga in i till exempel din internetbank med hjälp av QR-kod visar också på hur utvecklingen av koden sett ut. Det har gått från att följa hur långt en bil har kommit i sin produktion till att finnas i stort sett överallt. 

Eftersom användandet av QR-kod har blivit mer vidspritt har den även tagit en naturlig plats på fakturor. Genom att lägga till QR-kod på dina fakturor underlättar du för din kund (och i längden dig själv) att betala fakturorna. Det enda kunden behöver göra då är att logga in i sin bankapp och scanna koden så kommer betalinformationen fyllas i av sig själv med mottagare, OCR-nummer/referensnummer och belopp. På så sätt minskar chansen för handhavandefel och att din kund skriver in fel information, och det blir också lättare för kunden att betala din faktura. 

Skapa faktura med QR-kod - exempel

Här nedanför kan du se hur en faktura med QR-kod skapad från SpeedLedger e-bokföring ser ut. För att enkelt hitta koden är den placerad vid betalningsuppgifterna. Du kan också se att alla betalningsuppgifter finns med ändå, men allt kunden behöver göra är att scanna koden. I SpeedLedger e-bokföring kan du lägga till att qr-kod skall synas på din faktura under anpassa > inställningar för kundfaktura och fliken aktivering. 

qr-kod

Dela

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget