Aktiekapital SpeedLedger

Aktiekapital – vad är aktiekapital och hur bokförs det?

Vad är aktiekapital?

Innan du startar ett aktiebolag måste du sätta in ett aktiekapital i företaget. Aktiekapitalet var tidigare 50 000 kr men ligger idag på 25 000 kronor och är den minsta summan du måste sätta in i ett nystartat aktiebolag. Du kan alltså sätta in mer pengar som aktiekapital om du vill det. Om du däremot går under 25 000 kronor i aktiekapital finns det risk att du behöver upprätta en kontrollbalansräkning och företaget riskerar att tvångslikvideras.

Bokföringen skapas redan i banken - testa gratis

Kopplingen till banken skapar din bokföring automatiskt. Inga debiteringsuppgifter lämnas när du skapar kontot.

Varför måste jag ha aktiekapital?

Aktiekapitalet motsvarar de aktier som ägaren/ägarna av aktiebolaget har. Man kan säga att det är beviset på att ägarna satt in pengarna i företaget. Det är också tvunget enligt lag att ha aktiekapital om du vill driva ditt företag som aktiebolag. Det är också viktigt att se till att företaget inte spenderar allt sitt aktiekapital. Läs mer om det här nedanför.

Bokföring av aktiekapital

Aktiekapitalet är alltid det första som skall sättas in på företagskontot, och är den första transaktionen som skall bokföras i din bokföring. Detta skall ske på den första dagen bolaget är verksamt och då som verifikation nummer ett. Aktiekapitalet bokförs mot konto 2081, aktiekapital.

Går det att använda aktiekapitalet?

Ja, du kan använda det i ditt företag. Dock bör du vara väldigt försiktig med detta eftersom du måste ha 25 000 kr i aktiekapital i företaget för att inte riskera att hamna i en situation där du kan behöva upprätta en kontrollbalansräkning för att kontrollera att du inte hamnar i obestånd. Skall du investera det bör det göras i tillgångar alternativt vägas upp av tillgångarna i företaget. 

Går det att öka aktiekapitalet?

Ja, det går att öka. Detta görs genom en nyemission eller fondemission. Det behöver inte vara likvida medel, utan kan också vara tillgångar som sätts in i företaget. Du kan dock bara sätta in tillgångar i företaget som aktiekapital om det står med i aktiebolagets stadgar när det skapades (stiftelseurkund).

Ingår i eget kapital

Aktiekapitalet ingår i det som kallas för eget kapital i ett aktiebolag. Eget kapital och skulder ingår i företagets balansrapport. I balansrapporten skall företagets egna kapital och skulder alltid vara lika med tillgångarna. 

Dela

Senaste om Bokföringstips

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget