Dress for success – Så påverkar våra klädval hur vi uppfattas i arbetslivet

Så påverkar våra klädval hur vi uppfattas i arbetslivet

En frisör i blåställ, en bonde i pumps eller en javautvecklare i överlevnadskläder? Rätt eller fel? Hur mycket påverkar våra förutfattade meningar (och fördomar?) hur vi ser på olika yrkesgrupper? Får du visa dina tatueringar eller behöver du ha långärmat för att dölja dina personliga konstverk? Är det okej att ha gympaskor på jobbet? Shorts? Slips? Baddräkt?!

Många frågor. Det beror på är svaret i ungefär 99,99 % av fallen.

Vi vågar påstå att en egenföretagare i högre grad än en anställd, är involverad, indoktrinerad och inflätad i sin yrkesroll. Du som egenföretagare har valt ditt eget yrke och är, så att säga, din egen lyckas smed. Det gör också att du mer troligt ramlar dit i urtypen av just ditt arbetsval.

Eller?

”…i den temporära ytliga världen (hur orättvist det än kan verka) döms du av folk runtomkring dig efter hur du ser ut.”

Att våra klädval påverkar hur vi uppfattas av andra är uppenbart för de allra flesta. Business Inside skrev förra året om hur våra klädval kan påverka hur framgångsrika vi är i arbetslivet. I det stora hela definierar inte din klädstil om du är en bra eller dålig människa, eller vilka värderingar du har som person, men i den temporära ytliga världen (hur orättvist det än kan verka) döms du av folk runtomkring dig efter hur du ser ut. Det inkluderar självklart hur vi klär oss.

Hur vi klär oss påverkar bland annat andras uppfattning om hur finansiellt framgångsrika vi är, hur auktoritära, pålitliga, intelligenta och hur passande vi är för ett specifikt jobb. Med andra ord kan det, i kombination med vår förmåga att kommunicera med andra, ha en direkt effekt på hur framgångsrika vi är i vår karriär.

”Vi vågar påstå att en egenföretagare i högre grad än en anställd, är involverad, indoktrinerad och inflätad i sin yrkesroll.”

Enligt Life Hacker har våra klädval även en direkt inverkan på hur vi ser oss själva.

För att komma till saken innebär detta att du kan påverka både dig själv och andra runtom dig med hur du klär dig på jobbet. Som egenföretagare är det inte aktuellt om du arbetar ensam, men tänk på det här nästa gång du har ett kundmöte eller möte med styrelsen:

Ta några sekunder och fundera på vad du tar på dig på morgonen. Bidrar du till stereotypen eller bryter du mönstren? Kan du behöva klä dig annorlunda för att nå en tillfällig framgång och passar ditt val dit du är på väg och de du gör resan med?

Men vad du än gör:

Var dig själv. Alla andra är redan upptagna.

Dela