Bolagsform

Bolagsformer – vad betyder de olika och vad bör jag välja?

Vad är bolagsform?

Bolagsform är helt enkelt det sätt på vilket ett företag är organiserat och registrerat. Det påverkar hur företaget ägs, hanteras juridiskt och beskattas. 

Bolagsform - vilken bolagsform skall jag välja?

Efter att du bestämt dig för att du vill starta eget företag är nästa steg att välja vilken bolagsform du skall ha. Att välja bolagsform som kommer passa just dig bäst beror bland annat på vilka ekonomiska förutsättningar du har, om du vill starta tillsammans med någon och vilket juridiskt ansvar företaget behöver. Att välja bolagsform ger dig förutsättningarna att komma igång och driva ditt företag. 

Ett viktigt begrepp i det hela är det som kallas för Juridisk person. En juridisk person är nämligen antingen ett företag eller du själv, beroende på vilken bolagsform du har. Det får olika betydelse i olika situationer. Ett aktiebolag är exempelvis en Egen juridisk person. Det innebär att ett aktiebolaget själv kan teckna avtal mm, och det är också aktiebolaget självt som är ansvarigt för dess skulder.

Resten av bolagsformerna är inte egna juridiska personer. Att de inte är det innebär att det är du själv som står som ägare av företaget på registreringsbeviset som är företagets juridiska person. Skulle det då vara så oturligt att företaget går i konkurs kommer det bli du som person som blir skyldig att betala företagets skulder.

Det finns lite olika bolagsformer du kan välja mellan när det är dags att starta eget. De vanligaste formerna är Aktiebolag, Enskild firma, Enkelt bolag, Ekonomisk förening, Handelsbolag och Kommanditbolag. De olika formerna skiljer sig från varandra på en del olika sätt.

Välja bolagsform - viktiga frågor

Fundera på dessa frågor innan du väljer bolagsform:

  • Har jag 25.000 eller mer att investera i företaget direkt?
  • Vill jag starta med någon annan?
  • Finns det någon som vill vara delägare?
  • Vill jag att företaget ska kunna vara en egen juridisk person som kan knyta egna avtal?
  • Är det viktigt för mig att det är tydligt vilka pengar som är mina och vilka som är företagets?
  • Om företaget inte går som jag tänkt mig, vill jag själv vara ansvarig för eventuella skulder?

Testa 14 dagar gratis!

Olika bolagsformer i Sverige

I Sverige finns det olika typer av bolagsformer, och valet av bolagsform påverkar bland annat företagets ägarstruktur, ansvar, och skattefrågor. Här är några vanliga bolagsformer i Sverige:

Enskild firma

Den absolut vanligaste formen att välja när man som privatperson skall starta eget är enskild firma. Anledning till detta är att du kan starta verksamheten relativt omgående och du behöver inte ha något startkapital för att börja, vilket många inte har innan företaget kommit igång. Det du behöver göra dock är att ansöka om F-skatt (F-skatt behövs för att kunna fakturera). Ditt företag “blir till” så fort du har börjat sälja dina produkter eller tjänster.

Med bolagsformen enskild firma så kan inte företaget i sig vara juridiskt ansvarig, utan det är du som privatperson som står bakom företagets alla avtal, vinster och skulder. Går du med vinst avgör du själv om du tar ut detta i lön eller investerar i företaget. Du kan inte ha någon delägare som enskild firma men däremot kan du ha flera anställda.

Aktiebolag

Vill du starta ett aktiebolag behöver du ett startkapital för minst 25.000 kronor. En fördel med aktiebolag är att företaget själv är en juridisk person, och kan knyta avtal med leverantörer och kunder. Skulle företaget gå med förlust eller bli skuldsatt är det heller inte du som privatperson som är betalningsskyldig.

Eftersom lagen skiljer på dig som privatperson och ditt företag om du har aktiebolag så blir det också lättare att särskilja på din och företagets ekonomi. Aktiebolag kräver även ett annat sätt att bokföra och göra bokslut på.

Skattereglerna för ett aktiebolag skiljer sig en del från exempelvis bolagsformen enskild firma och det finns många för- och nackdelar. Att tänka över företagets nuvarande- eller framtida önskvärda situation gällande bland annat anställda, vinstbeskattning och risktagande är ett bra tips om du är osäker på om aktiebolag kan passa dig.

Du behöver ingen delägare för att starta aktiebolag. En eventuell vinst beskattas som bolagsskatt och när du som ägare tar ut lön så sker en ytterligare beskattning.

Fördelar med Aktiebolag

  • Begränsad risk. Din privata ekonomi är skild från företagets
  • Andelen aktier påverkar ägarnas möjlighet att påverka
  • Möjlighet att ha ett brutet räkenskapsår

Ekonomisk förening

En ekonomisk förening är en förening på samma sätt som en idrottsförening, med stadgar och styrelse. Skillnaden är dock att den ekonomiska föreningen har ett syfte att bedriva näringsverksamhet. En ekonomisk förening kan heller inte neka medlemmar inträde i föreningen om de uppfyller stadgarna. Läs mer här.

Handelsbolag

Drivs av två eller fler personer som har samma ansvar rent ekonomiskt. Handelsbolag är intressant för dig eller er som vill starta ett företag tillsammans. Precis som för enskild firma krävs det ingen kapitalinsats. 

Handelsbolaget som ni startar kan själv stå som juridisk person och ingå avtal men trots detta är det ni som bolagsägare som blir skyldiga till om företaget går med förslut och får skulder. På samma sätt är det ni som får ta del av bolagets vinster.

Startar ni ett handelsbolag så är det ett bra råd att ta fram ett avtal er emellan för hur bolaget skall skötas. Om företaget går i konkurs och det inte finns tillräckligt med tillgångar i företaget för att reglera eventuella skulder kommer du och din/dina affärspartners bli skyldiga att reglera dem. Viktigt att tänka på är att om en part inte kan betala kommer de andra parterna i företaget bli skyldiga att betala även för den part som inte kan det.

Enkelt bolag

Ett enkelt bolag är en bolagsform där ni är flera personer som jobbar mot ett gemensamt mål, men inte förs in i handelsregistret (som i fallet med handelsbolag). Bolaget är ingen juridisk person, och det är ni som är bolagsmän som är ansvariga.

Kommanditbolag

Kommanditbolag liknar handelsbolag men här finns det möjlighet att “dela upp” ansvaret. Det vill säga att någon är mer ansvarig för eventuella skulder. Du har en komplementär och en kommanditdelägare. Den person i kommanditbolaget som är komplementär är också den personen som är den ansvariga bolagsmannen, och kommanditdelägaren har begränsat ekonomiskt ansvar.

Både kommanditbolag och handelsbolag kräver att man är minst två personer som står som ägare. En skillnad är också att en den av delägarna som har mest ansvar, måste gå in med minst en (1) kr i kapital.

Att välja bolagsform är inte alltid det lättaste. Det viktigaste i ditt beslut är att du tänker igenom vilka förutsättningar varje bolagsform ger dig och vilka begränsningar som finns. Samtliga bolagsformer kräver bokföring och att bokföringen görs korrekt enligt god redovisningsed. Oavsett vilken bolagsform du väljer så kan du alltid ändra eller ombilda bolagsform.


Lycka till med ditt val av bolagsform!

Dela

Senaste om Nystartad

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget