Vad är en affärsidé? - Testa din affärsidé

Läs mer om vad en affärside ska innehålla och hur du lyckas skapa din egen affärside

Kunskapsportalen  >  Driva småföretag>  Affärsidé – mall, exempel och tips

Vad är en affärsidé?

Alla företag startar med en affärsidé. Affärsiden innefattar vad du ska sälja, hur och till vem. Visst låter det enkelt? Men det är viktigt att ha i åtanke att affärsiden lägger grunden för din verksamhet och med en genomtänkt affärsidé ökar dina chanser att lyckas ännu mer. Här går vi igenom vad en affärsidé ska innehålla samt lite tips på hur du kan tänka när du ska formulera din affärsidé. 

Vad ska en affärsidé innehålla?

Affärsiden ska vara kort och koncis och följande punkter ska besvaras: 

 • Vad ska du sälja? 
 • Vilken är din tänkta målgrupp?
 • Hur ska du sälja din produkt eller tjänst?
 • Hur ska du marknadsföra dig?

Har du hört talas om ordet “hisspitch”? En hisspitch innebär att du ska kunna väcka intresse för din idé på 20-40 sekunder. När du formulerar din affärsidé är det bra att tänka i just de termerna; det skall vara lätt att förstå din idé och den som lyssnar skall bli intresserad av den. 

Det är också viktigt att det framgår vad som är nytt eller speciellt med din affärsidé. 

Testa din affärsidé

Ladda ner vår guide för att testa din affärsidé

 • När du – som representant för ett företag eller motsvarande – anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

  Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

4 tips på vägen

Nu vet vi vad en affärsidé ska innehålla! Men frågorna är inte alltid helt lätta att besvara. Här kommer därför 4 tips på hur du kan börja tänka när du letar efter din perfekta affärsidé:

 • Utgå från det du är bra på! – En förutsättning för att bli framgångsrik är att syssla med något som du har en passion för. Oftast är de saker som vi är intresserade av och tycker är kul också de saker som vi är bra på. Därför är det bästa att gräva där du står och hitta din affärsidé inom det område du känner är kul och där du kan bidra med din kompetens. 
 • Identifiera ett problem – Din affärsidé blir som starkast när du presenterar den som en lösning på ett problem. Försök att identifiera problem eller förbättringsområden inom ditt område som du med hjälp av din produkt eller företag kan förbättra. 
 • Utforska marknaden – Vilka redan etablerade företag eller produkter finns redan inom ditt område och vilka kunder har de? Om du kan identifiera det är bra att hitta ett sätt att nå ut till den kundgruppen och prata med dem. På så vis kan du identifiera vad du skulle kunna bidra med och vad som skulle locka dem till dig. Att prata med andra företagare är också bra för att lära sig av deras erfarenheter. 
 • Var inte rädd att inspireras av andra – Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt, det är väldigt svårt att komma på en helt unik affärside, de flesta affärstiderna är sprungna ur redan beprövade koncept. Det beror dels på att det mesta redan har prövats samt att vi därför vet vad som fungerar. Ta därför all inspiration du vill av andra framgångsrika affärsideer men försök gärna hitta en faktor som är just din styrka och som gör din idé speciell.

vad är en affärsidé?

Vad är nästa steg?

När du har din affärsidé på plats är det dags att i nästa steg sätta dig ner och planera din affär lite mer i detalj. Detta gör du med hjälp av en affärsplan. Använd gärna vår gratis mall som hjälper dig på traven.

Slutligen: en affärsidé ska sammanfatta vad du ska sälja, till vem och hur. Den ska vara kort och enkel att förstå och det bör framgå vad som gör att den behövs på marknaden. En affärsidé i sin helhet är sällan unik och det behöver den inte heller vara, men den får gärna formuleras utifrån något som saknas eller kan förbättras på marknaden. Kanske har du hittat just det? 

  Ladda ned vår affärsplan mall

  Gör din affärsplan gratis i vår digitala mall & ladda ner som PDF

  • När du – som representant för ett företag eller motsvarande – anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

   Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy