Forutse likviditeten fa kredit SpeedLedger

Skaffa kredit till företaget tips 4 – förutse likviditeten för att få kredit

Vårt tips nummer 4 för att skaffa kredit hos banken är att försöka förutse sin likviditet. En viktig regel i kreditdjungeln är att utöka sina krediter i god tid innan du har behovet. Det är mycket, mycket lättare att få kredit hos banken om du inte har panik och måste ha pengarna snabbt. Att komma till banken med en akut likviditetskris i bagaget är ingen höjdare alls.

För att kunna veta i god tid att ditt företag kommer behöva större kredit behöver du ett sätt att förutse likviditeten. Dessutom kommer banken att gilla att du löpande jobbar med att planera likviditeten. Visa därför gärna banken hur du gör. Det skapar förtroende och ger en känsla av mindre risk hos banken.

Att förutspå sin likviditet

Lägg upp ett enkelt kalkylark (om du inte kan excel eller liknande kalkylprogram – ta en snabbkurs eller sug tag i en bekant som kan hjälpa dig att komma igång, det kommer du inte att ångra).

Lägg in en rad för varje större planerad in- och utbetalning. Små in- och utbetalningar buntar du ihop till till exempel dagsförsäljning. Gör en kolumn med beskrivning, en med belopp in/ut och en med totalen.

Planera 2-3 månader framåt. Det kan innebära något hundratal rader och tar ett par timmar, men det är värt det! Att ha koll på sin framtida likviditet är sällan fel för en företagare.

Om du märker att likviditeten närmar sig 0 eller går under 0 om till exempel 2 månader, ta tag i situationen direkt och vidta åtgärder. Om du tänker söka kredit i banken är det som sagt mycket bättre att komma 2 månader innan behovet uppstår, än dagen innan.

Att ha en uppdaterad likviditet

Men hur i hela friden ska du kunna hålla din likviditetsplan uppdaterad, den ändras ju hela tiden?