Weld

Weld – så bygger du en app utan att kunna koda

Weld logo

Har du en appidé med saknar erfarenhet av att koda? Du är inte ensam. Det finns många som hävdar att alla nya företag och verksamheter behöver en hemsida i dagens läge. Om du dessutom har tänkt lansera och sälja din produkt på internet blir det ännu viktigare.

Weld – ett sättet att bygga webbapplikationer utan att kunna koda

Stockholmsföretaget Weld bygger ett verktyg där icke-tekniska entreprenörer kan skapa webbtjänster och mobilappar utan att koda.

Tom-Söderlund-Weld

“Det är så otroligt få som kan programmera, mindre än 0.5% av befolkningen. Vi bygger ett verktyg för alla andra.” säger Tom Söderlund, VD för Weld.

Tillsammans med Henric Malmberg (CTO) har han de senaste två åren arbetat med att utveckla ett verktyg för att enkelt skapa webbtjänster och applikationer utan att koda.

 

Ett PowerPoint för webben

De senaste åren har marknaden för webbverktyg exploderat, med bland annat jättar som WordPress. Weld har gått sin egen väg:

“Weld är verktyget för dig som vill kunna designa och bygga mer fritt, lite som att jobba i PowerPoint eller Keynote. Alla våra konkurrenter har lösningar som bygger på färdiga mallar, men gillar du inte mallarna så är du låst.” säger Tom.

När du startar Weld ser det ut lite som ett enklare ritprogram. Tänk Paint. Du kan rita ut rektanglar och textblock, dra-och-släppa in bilder och flytta runt objekten. Du kan också lägga in formulär, videospelare och kartor för att göra din webbsida mer interaktiv. I april släpper Weld dessutom en ny funktion där du med dra-och-släpp enkelt kan skapa animationer och annan interaktivitet.

 

weld_2

Ett företag fött ur frustration

Idén till Weld kom redan 2008 när Tom lämnade en karriär inom datorspel för att istället fokusera på webbtjänster och appar.

“Jag saknade ett snabbt, visuellt verktyg för att prototypa och bygga tjänster – något jag var bortskämd med från spelbranchen”, förklarar Tom.

Men idén kändes för ambitiös och parkerades säkert i några år. I början av 2014 kom idén tillbaka och den här gången fanns det bättre förutsättningar.

“Jag slutade fundera på om jag skulle bygga Weld, och fokuserade istället på hur”, berättar Tom.

Efter några månader hittade han Henric som blev medgrundare och CTO, och i början av 2015 lanserades första versionen av Weld på produkttipsar-sajten Product Hunt.

weld_1

Används av entreprenörer och designers

Majoriteten av Welds användare är entreprenörer som bygger webbsidor för sina produkter eller bolag, till exempel ShareClub och Sniffer.

Även formgivare har börjat uppskatta tjänsten, och Weld används nu på flera designskolor i Stockholm, såsom Berghs, Hyper Island och Forsbergs. Berghs har dessutom lanserat en kurs tillsammans med Weld: From Idea to App.

Nyligen lanserade Weld ett samarbete med Sensei Works, som innebär att tjänsten även kan användas för att skapa mobilappar.

“Vi vill att Weld ska bli startpunkten för alla digitala idéer, ett enkelt verktyg att komma igång och testa sin affärsidé med” säger Tom.

 

Kolla in vad andra har byggt med Weld.

 

P.s. 
Igår släpptes Weld Action Blocks, ett verktyg för att göra webb-appar med drag och släpp.

Senaste om Teknik

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift