Enkelt bokföringsprogram till din bokföring

När du skall börja bokföra är det viktigt att du hittar ett enkelt bokföringsprogram, som har de funktioner och produktdelar som passar just din verksamhet och din bokföringsvana. Faktorer som kan spela in kan exempelvis vara möjligheten att skapa fakturor, funktioner som underlättar debet och kredit, eller möjlighet att bokföra dagskassor på ett enkelt sätt. Nedan ser du exempel på olika delar som är bra att tänka på när du väljer bokföringsprogram och som gör det enklare att sköta bokföringen.

  • Webbaserat eller ej?
  • Produktdelar – vad kan du göra i programmet?
  • SIE-import – kan du importera gammal bokföring och exportera filer till konsulter?
  • Support – är det bara programsupport eller får du även bokföringssupport?
  • Pris – vad får du och för hur mycket?

Fördelar med ett webbaserat bokföringsprogram är att du slipper betala startavgift. Istället fungerar programmet som en abonnemangstjänst och du betalar månadsvis för programmet. Du behöver heller inte köpa eventuella uppdateringar.

Med ett webbaserat bokföringsprogram kommer du enkelt åt din bokföring med vilken dator som helst som har internetuppkoppling. De uppdateringar som görs i programmet sker löpande av leverantören och du behöver själv inte göra några uppdateringar i programmet. All information i din bokföring sparas och lagras på säker plats, vilket innebär att ifall din dator går sönder eller eventuellt blir stulen, kan du enkelt komma åt din bokföring igen.

 

Olika verksamheter – olika programdelar

Verksamheter är olika och därmed behövs olika produktdelar och funktioner. Vad finns det för olika delar i bokföringsprogrammet som kan göra just din bokföring enklare? Vad är ett måste? Hur fungerar programmet om du använder kontantmetoden eller faktureringsmetoden? Om du aldrig har bokfört tidigare, eller känner dig osäker på debet och kredit, är det bra att välja ett program som kan hantera detta och som är skapat för att hjälpa dig att göra din bokföring roligare och enklare.

Fakturering

Om du skickar fakturor, välj ett program som kopplar ihop din bokföring och fakturering och har en fakturamall, som innefattar de delar som ska framgå på en faktura enligt Skatteverkets regler. Vilka krav har du på dina fakturor? Om du vill ha möjlighet att importera logotyp, skapa fakturor med ROT- eller RUTavdrag eller fakturera till utlandet – kontrollera att det går. Se även till att de rapporter som finns i programmet hjälper dig att hålla koll på dina fakturor och vilka kunder som har betalat. Det gör det enklare att följa fakturans gång och ger dig en klar överblick över din fakturering.

Vad behöver just du för att komma igång och sköta din bokföring löpande på ett enkelt sätt? Har du tidigare bokföring i annat bokföringsprogram, är det bra att kunna ta med den informationen in i det nya bokföringsprogrammet. Med en SIE-fil kan du enkelt flytta din bokföring från ett bokföringsprogram till ett annat. Om du tidigare bokfört i exempelvis ett Excel-ark eller med papper och penna, kontrollera att det finns möjlighet att lägga in de ingående balanserna manuellt.

Erbjuds det någon hjälp för att komma igång med programmet. Vilken support kan du få löpande när du bokför? Även ifall du känner att du kan bokföring väl, är det alltid bra ifall det finns någon att fråga vid behov.

 
 

[gravityform id="133" title="false" description="false" ajax="true"]