Välja faktureringsprogram

Fakturera online eller offline?

Det finns många faktureringsprogram på marknaden med olika funktioner. Det finns äldre lokalt installerade program och nyare webbaserade program.

  • Med ett lokalt installerat program installerar du själva programmet på din dator och kommer således åt din fakturering på bara den datorn
  • Ett webbaserat program innebär att du kommer åt din fakturering var du än befinner dig, så länge du har tillgång till en dator med internetuppkoppling

Det är en fördel med ha ett faktureringsprogram online där all information sparas och du slipper tänka på att fakturorna kan går förlorade om din dator går sönder eller blir stulen. Du kan även spara ner fakturorna från programmet till din dator. Då kan du komma åt fakturorna även fast du inte är uppkopplad till internet. Med ett lokalt program kommer du bara åt dina fakturor så länge du har datorn med dig.

 

Prova ett faktureringsprogram för småföretagare

SpeedLedger faktureringsprogram

 

Tillgänglighet och backup

Uppdateringar görs löpande i ett program som finns online för att du alltid ska ha den senaste informationen och att nya funktioner kan utvecklas. Uppdateringar görs av din programleverantör och du behöver inte installera eller köpa till dessa uppdateringar. En möjlig nackdel med att jobba bara online är att servern i undantagsfall kan gå ner, frågan är dock om det är risk i dagens samhälle.  Vad du väljer bör baseras på de krav du har i din verksamhet. Du kanske har önskemål om fakturans utseende, möjlighet att skicka fakturor till utlandet med olika valutor, ROT-avdrag, kundregister och så vidare. 

Fristående faktureringsprogram vs. bokförings- och faktureringsprogram

Det finns fristående faktureringsprogram och program där du kan kombinera din bokföring med en faktureringsdel. I ett program där du har både bokföring och fakturering får du en bättre överblick över din verksamhet. Du kan enklare följa status på fakturorna och få ut rapporter direkt kopplade till bokföringsinformationen. Kundreskontralistan är ett exempel på en rapport i bokföringen som ger dig möjlighet att se vilka fakturor som är uppbokade som kundfordringar och som ska komma in som betalningar till dig. Rapporten används när du bokför enligt faktureringsmetoden.

Lite att tänka på när du väljer:

  • Vilka för- och nackdelar spelar online eller lokalt installerat program roll för dig?
  • Fungerar tjänsten på PC och/eller Mac?
  • Får du någon testperiod?
  • Är faktureringen kopplat till din bokföring?
  • Kan du fakturera utomlands och med olika valutor?
  • Kan du enkelt göra ROT-avdrag?

Om du använder en PC i dagsläget, men är osäker på om du kanske kommer att byta till Mac senare kan det vara bra att välja ett program som stödjer båda operativsystemen. Fördelar med detta är att du vid ett eventuellt byte inte behöver lära dig ett nytt program och att din information finns sparad. Är du osäker på om ett program passar dig och din verksamhet brukar det sällan vara några problem att prova på programmet eller kontakta programleverantörens support. Supporten kan hjälpa dig att svara på de frågor du har just nu samt om det dyker upp något i ett senare skede när du använder programmet löpande.

Är faktureringen kopplad till din bokföring finns ofta smarta funktioner där verifikationer bokförs upp automatiskt så att du sparar tid och minskar risken att något blir fel. Har du behov att skapa fakturor på engelska till utlandet och i olika valutor bör du kolla upp om möjligheten finns. Om du fakturerar med ROT-avdrag till kunder bör du även se till att det finns en funktion som underlättar detta.

Sammanfattningsvis är det dina behov som styr valet av program, att det skall ha de funktioner som krävs, att det är enkelt att använda och sparar tid.

Läs mer om SpeedLedger faktureringsprogram