Om en ung entreprenörs inte speciellt vanliga bana

Robert Rochowiak är 26, kommer från Jönköping, är aktiv som simtränare för Svenska livräddningssällskapet och Göteborgs stad, pluggar på Chalmers och gillar att bygga saker. Samtidigt driver han den enskilda firman R-sys som är aktiv inom IT och säkerhet i Jönköpings- och Göteborgsregionen.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Andra har också läst

Testa 14 dagar gratis!

Kunskapsportalen  >  Driva eget > Om en ung entreprenör

Egenföretagaren och bläckfisken

Desktop

Egenföretagare kan i många fall liknas vid bläckfiskar, eller hade i varjefall önskat att de vore bläckfiskar. Jaha tänker du, nu är det dags att sluta läsa den här artikeln, den verkar ju ha tappat konceptet helt. Men vänta! Fundera på saken. Många egenföretagare hade troligen uppskattat de fördelar som fler än det normala antalet armar hade medfört.

Även Robert faller in under den kategorin. Han är en renodlad och engagerad mångsysslare, en personifiering av det klichéartade uttrycket många bollar i luften*. Redan på gymnasiet läste Robert flera program samtidigt och idag skulle han inte kunna tänka sig att endast jobba med en sak. Han gillar sin kombination av student som pluggar på helfart på Chalmers, egenföretagare och simtränare samt hävdar att han aldrig missar en deadline. “Jag gillar att ta mig an nya uppgifter och jobb. Det är ju så man lär sig!” – resonerar Robert.

(*Förmågan att själv lösa många, ofta mindre, uppgifter samtidigt utan att helt släppa något av pågående arbeten. Jämförelse med att jonglera med flera bollar, utan att tappa någon av dem.)

Den enskilda firman

Desktop

R-sys startades samma år som Robert fyllde 18 år, men han hade redan jobbat i branschen ett tag. Då på en tandläkarklinik där hans mamma hade kontakter.

Han jobbade främst med installationer av nya datamiljöer, säkerhetsfrågor och systemintegrationer. Eftersom det inte fanns någon finansiering vid starten av företaget tog Robert ut en förskottsbetalning för det första jobbet. Han tror inte att han hade övervägt att ta ett lån om kunden inte hade gått med på förskottet.

Starten i sig var lite strulig, berättar Robert, men det var mest för att Bolagsverket inte ville godta hans verksamhetsbeskrivning. Efter lite om och men godtogs beskrivningen och den enskilda firman registrerades.

Efter det första jobbet fanns således kapital i företaget. Kapital som därefter successivt har ökat. Han tror inte att det är speciellt vanligt att mindre företag finansierar sin uppstart med en förskottsbetalning, men poängterar att det är ett mycket effektivt sätt att starta upp.

Ung och företagare - hur funkar det?

Många unga företagare upplever ett viss mothugg, något som SEB skrev om i sin bloggpost Dissa inte unga företagare från 2013. Problemet är fortfarande aktuellt två år senare och det är en viktig fråga att ta ställning till. Dock är detta en problematik som Robert säger sig inte ha stött på. Visst var det några fundersamma leverantörer som undrade om de kunde få prata med chefen istället för den unga killen som svarade i telefon, men de flesta mjuknade efter en stund.

Robert tror att många unga företagare känner press att behöva hävda sig gentemot kunder och andra företagare, men tror att det mesta kan undvikas genom att jobba med personliga möten för att bygga upp din image och utstrålning.

Som egenföretagare är socialt nätverkande A och O. Du behöver mer eller mindre bygga upp ditt eget personliga varumärke. För att bygga upp sitt rykte som företagare tror Robert att det allra viktigaste är att göra ett bra jobb och att kunna stå för det du gör. Själv har han fullt ut förlitat sig på Word-of-mouth och i princip inte lagt något på marknadsföring genom andra kanaler. Det här förutsätter att du är relativt nischad och har en väldefinierad kundgrupp redan från början.

I starten är det av självklara skäl svårt att sålla bort jobb, ofta är det inte ens ett alternativ. Du är tvungen att ta det som finns. Men när verksamheten växer och kundbasen blir större är det viktigt att endast ta sig an det som du kan stå för. Robert säger att han nu efter många år i branschen har den stora förmånen att kunna säga nej till jobb där han känner att han inte kan leverera bra kvalitet.

Robert berättar, lite motvilligt, att han nyligen tackat nej till ett jobb där kunden ville ha billigare komponenter till en installation. Något som troligen skulle påverka slutproduktens hållbarhet. Kunden ville inte ge sig och därför tackade Robert nej till en order av modell större. Surt, men nödvändigt.

Robert bästa tips till andra egenföretagare

  • Våga ta dig an nya typer av uppdrag och hjälpmedel – det lönar sig och du kan utveckla din kundkrets!
  • Tacka nej till ett jobb om du har råd och känner att du inte kan leverera kvalitet, att ta sig an något som inte blir bra skadar bara ditt rykte!
  • Tar det 5-10 minuter – gör det direkt, det är ingen idé att skjuta upp det!

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Andra har också läst

Testa 14 dagar gratis!