Inventarie SpeedLedger

Inventarier – vad är inventarier?

Vad är en inventarie?

Kort och gott: En inventarie är en betydande tillgång i ditt företag. Det kan vara bilar, lager, fastigheter, inredning, datorer och så vidare. Ofta har en inventarie en längre livslängd och större kostnad, vilket innebär att en inventarie kan skrivas av över flera år eftersom de fortfarande har ett visst värde.

 Avskrivningen görs beroende på tillgångens beräknade livslängd. Som minst kan en inventarie ha en livslängd på tre år, men oftast handlar det om fem år. För att en tillgång ska räknas som en inventarie måste värdet överstiga ett halvt prisbasbelopp. Skatteverket har en mall som hjälper dig att räkna ut dina avskrivningar om du redovisar inkomst av näringsverksamhet på NE-blanketten (eller Inkomstdeklaration 2, 3 eller 4). Till Skatteverkets mall för att räkna ut avskrivningar.

Hur bokför du?

En inventarie bokförs vanligtvis på ett tillgångskonto som börjar på 1. Att en inventarie bokförs på ett tillgångskonto visar också att det har ett större värde och att det är en tillgång som skulle kunna säljas vidare. Vanligtvis används konto 1221 för den första inventarien, 1222 för nästa, och så vidare.

Avskrivning inventarier

Eftersom du inte tar upp hela inventarien som kostnad i företaget det första året du har den behöver du se till att kostnaden för inventarien skrivs av i en så kallad avskrivning. En avskrivning görs i samband med bokslutet för året. I samband med att du gör avskrivningen minskar också värdet av inventerien i bokföringen (men kanske inte i ”riktiga livet”). 

Vanliga konton som används vid avskrivningar av inventarier

  • 1229 ackumulerade avskrivningar inventarier
  • 1249 ackumulerade avskrivningar bilar
  • 7832 Avskrivningar inventarier och verktyg
  • 7834 Avskrivningar bilar och andra transportmedel

Varför skriva av inventarier?

Anledningen till att du behöver göra avskrivningar ger en realistisk bild av företagets resultat. Genom att sprida ut kostnaden över flera år matchas kostnaden för tillgången mot de intäkter den genererar.  Som vi nämnde tidigare räknas det som en inventarie om kostnaden överstiger ett halvt prisbasbelopp, och i regel innebär det också att du skall göra avskrivningar över tid om kostnaden är högre än så. 

Olika typer av avskrivningar på inventarier

Det finns olika typer av avskrivningar och metoder du kan använda dig av när du skriver av en inventarie: Huvudregeln och kompletteringsregeln. Dessa fungerar på olika sätt:

Huvudregeln (eller 30-regeln, som den också kallas) fungerar på så sätt att du skriver av maximalt 30% av inventariens värde per år. Huvudregeln beräknas på avskrivningsunderlaget eller det bokförda värdet på inventarien.

Kompletteringsregelen (också kallad 20-regeln) innebär att du varje år skriver av 20% av inköpspriset på inventarien. Det innebär att den är fullt avskriven efter 5 år. 

Dessa två regler kan inte kombineras på olika typer av inventarier under ett och samma år. Däremot kan du kombinera de olika typerna av avskrivning på olika inventarier företaget har under ett och samma år. 

Anläggningsregister

Gäller alla företag som har krav att upprätta ett årsbokslut eller årsredovisning

En till sak att tänka på inför årsskiftet är ett anläggningsregister. När du gör avskrivningar behöver du lägga upp ett anläggningsregister på dina inventarier. Ett anläggningsregister, för varje enskild tillgång, ska innehålla uppgift om:

  • a) uppgifter som gör det möjligt att identifiera tillgången
  • b) anskaffningsvärde
  • c) anskaffningstidpunkt
  • d) beräknat restvärde
  • e) tillämpad avskrivningsmetod, om annan metod än linjär används, eller uppgift om att tillgången inte skrivs av
  • f) nyttjandeperiod
  • g) ackumulerade avskrivningar
  • h) ackumulerade nedskrivningar
  • i) korrigeringar av tidigare års avskrivningar eller nedskrivningar, och
  • j) omklassificeringar

Låt ditt bokföringsprogram tänka åt dig

SpeedLedger bokföringsprogram skapas din bokföring från banken, du får färdiga förslag att godkänna, klart!

Dela

Senaste om Bokföringstips

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget