Bokslutstips

Vad är ett bokslut?

När räkenskapsåret är slut behöver årets bokföring sammanställas för att ge en rättvisande bild över hur det har gått för företaget. Detta kallas bokslut. Ditt bokslut blir ett underlag för beslut om hur du ska ta ditt företag vidare. Det mynnar också ut i rapporter som måste skickas in till berörda myndigheter, till exempel Skatteverket och bolagsverket.

Utbildning och material

Ta hjälp av
Årsredovisning Online

Om du har aktiebolag kan du göra din deklaration och årsredovisning på nätet med vår partner Årsredovisning Online.

Export av NE-bilaga

Bokför du i SpeedLedger e-bokföring med din enskilda firma kan du exportera din bokföring och ladda upp din NE-bilaga hos skatteverket. Enklare blir det inte att göra ditt förenklade årsbokslut!

Löpande
avstämning/checklista

Har du en enskild firma eller ett aktiebolag? Här har vi samlat tips för att dra ner kostnaden för ditt bokslut.

Frågor och svar om bokslut

VAD ÄR ETT BOKSLUT?
När räkenskapsåret är slut behöver årets bokföring sammanställas för att ge en rättvisande bild över hur det gått för företaget. Detta kallas bokslut. Ditt bokslut blir ett underlag för beslut om hur du ska ta ditt företag vidare. Det mynnar också ut i rapporter som måste skickas in till berörda myndigheter, till exempel Skatteverket.

HUR VET JAG VAD JAG SKA TA UT I LÖN?
Om du inte vet exakt vad du kommer att ha för resultat kan det ibland vara lite svårt att veta exakt vad du ska ta ut i lön. Verktyget Lönekalkylatorn hjälper dig att göra en uppskattning på hur mycket du kan ta ut i lön och fortfarande ha kvar pengar till skatt i slutet av året.

INGA PAPPER, GÅR DET?
Så länge du sparar dina originalpapper i fyra år går det fint! Du fotar in dina underlag enkelt med vår app, eller laddar upp underlagen inne i bokföringen. Du matchar underlag mot rätt händelse och när det är dags för bokslut får din konsult tillgång. De dokument som produceras vid bokslut får du digitalt.

VARFÖR TA HJÄLP MED BOKSLUT?
Framför allt är det en trygghet att någon hjälper dig att kontrollera så att du har gjort rätt, innan det går iväg till myndigheterna. Du får också råd och hjälp med att tolka och förhålla dig till de avdrags- och skatteregler som gäller för närvarande. Råd som i slutändan kan göra att du tjänar pengar.

HUR SKILJER SIG BOKSLUT FÖR OLIKA BOLAGSFORMER?
Aktiebolag upprättar en årsredovisning som skickas till bolagsverket.

Handelsbolag eller Kommanditbolag upprättar ett årsbokslut eller en årsredovisning beroende på bolagets storlek.

Enskild Firma gör ett förenklat årsbokslut eller en årsredovisning beroende på verksamhetens omsättning.

Ekonomisk förening upprättar en årsredovisning.

Läs mer på verksamt.

Fler frågor? Kontakta oss.

Vid frågor eller funderingar – kontakta oss på telefonnummer 
031-780 06 00 eller gå till kontaktsidan

Få 50% rabatt på första året