Vad är ett bokföringsbrott?

Bokföringsbrott är en av de vanligaste ekonomiska brotten enligt Ekobrottsmyndigheten. Ett bokföringsbrott innebär att bokföringen är dålig eller saknas helt. Det gör det omöjligt att bedöma verksamheten. Som tur är krävs det en hel del försummelse för att du som småföretagare ska dömas för ett bokföringsbrott. Det finns tre olika grader av bokföringsbrott:

  • Bokföringsbrott av normalgraden
  • Grovt bokföringsbrott
  • Ringa bokföringsbrott

Det är väldigt få som medvetet sysslar med bokföringsbrott och det finns ofta en överdriven rädsla bland egenföretagare att i misstag begå ett brott. Det är inte så farligt som det låter.

Definitionen av ett bokföringsbrott

Ett bokföringsbrott sker när du som är bokföringsskyldig försummar din skyldighet att bokföra och det leder till att din verksamhets ekonomiska ställning och händelseförlopp inte går att följa eller bedöma. Med andra ord går det inte att följa hur ditt företags resultat utvecklas eller i vilken ordning olika ekonomiska händelser sker.

 

”…det finns ofta en överdriven rädsla bland egenföretagare att i misstag begå ett brott.”

 

Då kan du fällas för bokföringsbrott

  • Om du helt saknar bokföring. Då går det ju faktiskt inte att bedöma något alls. Det här kan dels bero på att du helt enkelt inte har gjort någon bokföring, du har gjort hela bokföringen för sent eller att du inte har bevarat din gamla bokföring ordentligt (sju år ska gammal bokföring sparas).
  • Om din bokföring är felaktig eller bristfällig. Du kanske saknar vissa delar eller har felaktigheter i din bokföring som du inte har rättat till trots att du fått backning på det.
  • Om det inte går att kontrollera att någon specifik och betydelsefull händelse faktiskt har skett eller är korrekt. Till exempel för att du saknar underlag eller om underlaget är bristfälligt eller tveksamt.

 

Det är viktigt att veta att du inte döms för bokföringsbrott för mindre fel i din bokföring, det måste handla om ganska stora fel. Ett exempel är ifall du struntat i att bokföra hälften av dina inbetalningar, eller bokför stora delar av dina intäkter som kostnader i företaget. Det är inte bra. Om du däremot inser att en sådan sak har skett och rättar till det, är risken att du döms för bokföringsbrott försvinnande liten.

 

ekobrott Du hamnar alltså inte i fängelse för att du…

  • Lämnar in din momsredovisning för sent.
  • Hittar något felaktigt i din bokföring som du rättar.
  • Bokför en verifikation fel och upptäcker det först vid bokslutet.
  • Gör helt åt skogen fel vid din första deklaration (gör om, gör rätt. Skatteverket kommer att märka det här och påpeka det åt dig. Se till att rätta det bara så är det inga problem).

Kort och gott, så länge du upptäcker dina fel i tid och rättar dem, faktiskt gör din bokföring, håller koll på dina underlag och arkiverar din bokföring som folk kommer du inte att hamna i fängelse. Alla kan göra fel och alla kommer vid något tillfälle att göra ett fel eller två i sin bokföring. Det är inte hela världen och Skatteverket kommer inte med handklovar och släpar bort dig mitt i natten. Kom ihåg att om du är osäker kan du alltid kontakta skatteverket och fråga dem. De finns där för att hjälpa dig att göra rätt. 

 

Tips till dig som vill bli en lugnare och effektivare bokförare

  • Andas. Du klarar det här. Det är din verksamhet och du har koll på din ekonomi. Du vet vad som behöver göras. Om du känner dig osäker kan du alltid ta hjälp av en konsult vid bokslut och avstämningar.
  • Samla alla dina papper och kvitton på ett och samma ställe. Ha struktur och var konsekvent.
  • Skjut inte upp din bokföring. Bokför ofta men lite i gången, då är det enklare för dig att minnas händelser och det känns inte som en lika stor börda. Dessutom får du en kontinuerlig inblick i din verksamhet.
  • Lös problem och funderingar direkt. Lämna inget åt slumpen. Ta kontakt med din bokföringsrådgivning, konsult eller med Skatteverket direkt du stöter på något du är osäker på. Då slipper du grubbla på det och slipper få ett avbrott i din bokföring.
  • Lägg in viktiga datum så som momsdeklaration, avstämningar och bokslut i din kalender så att du inte får en kalldusch när det väl drar ihop sig.

 

”Det är inte hela världen och Skatteverket kommer inte med handklovar och släpar bort dig mitt i natten.”

 

Kort och gott: Var lugn, fokusera, skapa din egen struktur och lös problem löpande när de dyker upp. Du är egenföretagare. Du är gjord för det här och du kan din verksamhet bättre än någon annan.

Viktigt att komma ihåg är även att om du känner dig osäker kan du fortfarande sköta din löpande bokföring själv, men kanske ta hjälp av en konsult vid avstämningar och bokslut. Då har du koll löpande, minskar dina kostnader för bokföring men har fortfarande kvar säkerheten som en konsult inger. 

Med det sagt – iväg och bokför med dig!

 

Webbkurs i bokföring

Just nu håller vi gratis bokföringsutbildning – Bokföring i praktiken. Under kursen får du reda på svaren på de vanligaste frågorna som vårt supportteam och bokföringsrådgivning får. Utbildningen är över webb och tar cirka 40 minuter.

Utbildare: Anneli Arnqvist

Läs mer om utbildningen och anmäl dig

 

 

Dela

Senaste om Aktuellt, Lagar & Regler, Lagar/regler

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget