Mer trygghet för egenföretagare

Regeringen har satt upp ett mål om att göra det ännu tryggare att vara egenföretagare, vilket vi på SpeedLedger jublar över. En utredning har inletts för att se över socialförsäkringssystemet för entreprenörer.

 

Allt som rör sjukfrånvaro och föräldrarledighet är känsliga ämnen i egenföretagarvärlden.  Det är oftast just de trygghetsfaktorer som kan avgöra om en person tar klivet mot att starta en firma, eller behåller drömmen i huvudet. Tillväxtverket publicerade sin senaste Entreprenörsbarometern 2016, där 10 300 personer mellan 18-70 år fick svara på frågor rörande att starta företag. Fördelarna med att starta företag enligt de flesta var: möjligheterna att förverkliga sina idéer och personlig utveckling. Nackdelarna däremot var ekonomisk osäkerhet samt just: mindre trygghet.

Trygghet på olika plan

Ja, vad gör man som egenföretagare när ens barn blir sjukt, eller när man själv blir sjuk? Den ekonomiska biten oroar många och gör att kanske inte alla följer sin dröm. Därför har regeringen förbättrat socialförsäkringsskyddet för entreprenörer som just startat eget, vilket bl.a. innebär att uppbyggnadsskedet för sjukpenning har förlängts från 24 månader till 36 månader. Detta gäller både enskild firma och aktiebolag. Men regeringen ser också att mer behöver göras för att öka tryggheten för entreprenörer.

Kvinnor och företagande

Enligt Entreprenörsbarometern 2016 framkom också att kvinnor ser fler hinder med att bli egenföretagare. Det är något som vi hoppas kommer vända! Ett steg åt rätt riktning är att förbättra socialförsäkringssystemet ytterligare. Just nu pågår en utredning om hur det kan uppgraderas, så att egenföretagare ska ha liknande förutsättningar som fast anställda. Utredningen ska omfatta bl.a. om socialförsäkringen som den ser ut nu, påverkar kvinnors och mäns vilja att starta eget (oavsett bolagsform). Kanske bidrar det till att fler kvinnor vågar starta och driva sina egna företag?

Vi på SpeedLedger tror att man kommer se allt fler egenföretagare starta upp nya företag, bara inom några år på grund av ett bättre skyddsnät och färre hinder. Tummen upp för det!

 

via GIPHY

Senaste om entreprenörskap

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift