Bokföra själv

Tips till dig som är ny företagare

Under lågkonjunkturer och orolig ekonomi startas det oftast fler företag än vad det gör i en högkonjunktur. Så har det även varit under coronapandemin. Redan under 2020 ökade antalet nystartade företag jämfört med 2019 med 10%. Så är även fallet för 2021: Under 2021 startades ca 78 000 nya företag i Sverige! Det är en ökning på 7,1% jämfört med 2020.

Vi ser positivt på alla som tar chansen att startar eget företag. Som nystartad företagare kan det ibland vara knepigt att veta hur man skall få in kunder, hur det funkar med bokföring, hur man tar ut lön, skickar sin första faktura, med mera. Det är kort och gått mycket att lära sig på en gång om man inte har drivit ett företag tidigare. Därför har vi samlat ihop 4 tips till dig som precis har startat har blivit egenföretagare!

Välj den bolagsform som passar dig

Det första du behöver fundera på kommer egentligen innan du startar företaget och handlar om vilken bolagsform du skall ha. Olika bolagsformer har olika fördelar och nackdelar. Skall du exempelvis starta ett bolag med en kompis kan ett handelsbolag vara en bra idé. Kommer du driva din firma själv och inte har något kapital att skjuta in i bolaget från början kan det vara en bra idé att start ditt företag som en enskild firma. Om du har ett startkapital att skjuta in i ditt företag från början kan det vara en god idé att starta ett aktiebolag, som är sveriges vanligaste bolagsform.

De olika bolagsformerna har både fördelar och nackdelar jämfört med varandra. Du kan läsa mer om vad de olika bolagsformerna innebär här.

Fundera på hur du skall marknadsföra dig

Att veta vart dina kunder finns och hur du skall nå ut till dem kan vara något av det viktigaste när du är nystartad företagare. Finns de på facebook, linkedin eller instagram? Eller kanske kan det vara värt att sätta ut en annons på blocket? Eller sprids ordet om firmor i din bransch via word of mouth (det vill säga organiskt mellan potentiella kunder)? Oavsett vart dina kunder finns är det viktigt för dig som nybliven företagare att se till att du syns på rätt ställe. Ett av de bästa sätten att ta redan på det kan vara att se hur konkurrenter gör eller fråga runt bland de som har anlitat dina tjänster.

Nätverka

Att nätverka kan både leda till att ordet om din firma sprids samtidigt som du får lära känna din bransch eller närbesläktade branscher. Dessutom kan du få tips på hur du kan utveckla ditt företagande och/eller smarta tjänster du kan använda dig av för att underlätta din vardag. Genom att nätverka med andra små (eller större) företagare kan du också få möjligheten att inleda nya samarbeten och hitta nya kunder. Ofta finns det lokala företagarföreningar och inkubatorer eller co-working-platser för dig som är egenföretagare.

Håll koll på dina utgifter

Att hålla koll på dina utgifter i början av ditt företagande kan vara en väldigt viktig bit. Ofta är du som nystartad företagare i en ganska känslig situation innan det finns kapital i företaget – och då är det viktigt att hålla koll på utgifterna. Särskilt om man ännu inte kommit igång fullt ut med sin verksamhet eller har full beläggning.

Till att börja med kan du fundera på om du har några onödiga utgifter på till exempel programvaror eller prenumerationstjänster. Om du känner att du behöver dem finns ofta alternativet att antingen skala ner dem till billigare nivåer (om du till exempel inte använder tjänsterna fullt ut) eller se sig om efter billigare alternativ. Kanske finns det motsvarande tjänster som inte kostar lika mycket? Det kan också vara en idé att undersöka vad du kan sköta själv i ditt företagande (så som exempelvis bokföring och fakturering) och inte behöver köpa in.

Det kan också vara bra att göra en budget för att se hur du skall få din verksamhet att gå jämt upp. Som ett komplement kan du också göra en likviditetsbudget där du kan räkna ut hur mycket likvida medel (pengar på banken) du kommer ha under en viss månad.

Lycka till!

Senaste om entreprenörskap

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn