Våga ta semester!

Som egenföretagare kan det kännas läskigt att våga ta ut semester, till och med omöjligt, speciellt om man sköter hela firman själv.

 

Semester? Men jag kan väl inte lämna firman, vem ska då göra allt jobb? När den vanliga arbetstagaren känner att semesterlugnet börjar sänka sig över kontoret, fortsätter egenföretagaren i fast takt. Vi på SpeedLedger känner igen oss. Trots att vi inte kan räkna oss själva som ett småföretag längre, har vi många egenföretagare som jobbar hos oss parallellt med sina enskilda firmor eller aktiebolag. Det är svårt att släppa greppet om det man jobbat så hårt för att bygga upp, men det kan vara en riktigt bra investering för firman att du tar en liten paus. Det är ofta under semestern som man kommer på bra idéer och man kan komma tillbaka med ny energi. Med lite förberedelser och planering så kan det gå!

Därför har vi samlat ihop idéer för att du och våra kollegor ska kunna ta semester på riktigt och koppla av ordentligt:

1. Se över om det går att automatisera några processer

Finns det små saker som går att automatisera som kan underlätta både din vardag och dina semesterplaner? T.ex. så finns olika marketing automation verktyg, som kan skicka ut nyhetsbrev eller annat för att vara synlig även när du är borta. Hootsuite är ett bra verktyg där du kan automatisera en hel del. De har till och med har en 30-dagars prova-på period. Kanske räcker det för just sommar-perioden om du inte vill lägga ner pengar på det.

2. Prioritera de allra viktigaste punkterna

Fokusera på några projekt som du vill ska vara färdiga, eller färdigplanerade innan du går på semester. Planera dina aktiviteter i god tid innan semestern så att allt inte händer i sista minuten. Om du har anställda kanske du vill ge bort en liten sommargåva, läs mer här om hur du bokför detta. Sen kan du med gott samvete komma tillbaka efter semestern och veta att några är avbockade och några är bara att sätta igång med. Ready to go!

3. Kommunicera tydligt till dina kunder och leverantörer

Tydlig kommunikation är bra i alla lägen i livet och även när det kommer till kundrelationer. Vet de om att du och samtliga på företaget är borta under en period, så respekterar de det. Ring, maila eller skicka ett nyhetsbrev om att du har semester den här perioden. Nämn även att det går att kontakta dig igen det här specifika datumet. Om du säljer en produkt, berätta i god tid att de får köpa in lite extra innan semesterperioden. Då minimerar du risken att de vänder sig till dina konkurrenter när du är borta. 

4. Gör en plan för dina första dagar tillbaka från semestern

Om du har en anställd som sköter ditt rutinarbete under sommaren, boka in ett möte redan nu. Förslagsvis redan den första dagen du är tillbaka efter semestern. Om du inte har någon ersättare, reservera ordentligt med tid de första dagarna för att gå igenom all e-post som trillat in under sommaren. En bra idé kan öven vara att skapa en plan för höstens aktiviteter och mål i företaget.

5. Köp ett kontantkort

Lämna ditt vanliga SIM-kort hemma och skriv upp numret till kontantkortet på en papperslapp. Lägg det i ett kuvert och be dina eventuella kollegor öppna kuvertet endast i nödfall (definiera också vilken nödfallsgrad det ska gälla). Ta endast med dig kontantkortet på semestern, så att du inte tittar på telefonen av nyfikenhet. Sen kan det ju förstås vara så att du vill ha lite koll på vad som händer i mailen. Men känner du att mobilanvändandet tar över på ett negativt sätt så är ett sim-kort en bra idé.

6. Res till en plats där de har workspaces där entreprenörer sitter och jobbar

Om man är en helt webbaserad entreprenör och absolut inte kan ta ledigt, så kan man följa trenden att jobba på distans. Det är många som reser utomlands och jobbar från olika platser i världen. Fördelen är att man kan få saker gjort, samtidigt som man kan gå ner till stranden när man lessnar på att jobba. Det kan då vara värt att kolla upp vilka platser som har hotell eller caféer med bra internetuppkoppling. På caféer kan man dock känna att man hela tiden måste beställa någonting för att få sitta kvar, men då finns såklart andra alternativ. T.ex. finns speciella hotell som kallas nomad workspace eller coworking spaces där andra också sitter och jobbar. Kraven på sådana koncept är att det ska finnas wifi och skrivare där, målet är att man ska kunna vara produktiv och känna en gemenskap med andra egenföretagare. Res till palmerna eller till fjällen, världen är din!

7. Sätt dig bekvämt, ta ett djupt andetag

Slut ögonen en stund och njut av vetskapen av att du har förberett dig ordentligt och att allt kommer att fungera perfekt tack vare dina förberedelser.

 

Dela

Senaste om Driva småföretag, Ekonomi

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget