Som en sista del inför årsskiftet tänkte vi gå igenom lite andra saker som är bra att tänka på när det börjar närma sig bokslutet och förbereda inför ett nytt räkenskapsår.  

1. Momsredovisning

Det du kommer behöva göra är att skapa en momsrapport för den sista perioden. Den ska du sedan skicka in till skatteverket när det är dags för den periodens momsredovisning att vara inlämnad. Detta är ofta det sista du gör i bokföringen innan du skapar ett nytt år och eventuellt skickar din bokföring till din konsult.

Läs mer om hur moms fungerar

 

2. SIE-fil

Det är alltid bra att ta ut en SIE-fil. SIE-filen kan fungera som en backup på din bokföring och går även att skicka till en konsult om du tar hjälp av en sådan. Vanligtvis brukar du få tillbaka en ny fil av revisorn som du kan ladda upp i ditt bokföringsprogram med ett klart bokslut. Lätt som en plätt!

 

Så här fungerar det i SpeedLedger e-bokföring

 

3. Årets resultat

Det kan också vara bra att bokföra årets resultat. Detta görs vanligtvis som den absolut sista posten i bokföringen för året. När du gör detta flyttas resultatet från din Resultatrapport till din Balansrapport. Vissa program sköter den överföringen automatiskt, medan du i andra program behöver hantera det manuellt.

Du hittar exempel på hur kan bokföra det här

 

4. Ladda ned Balans- och resultatrapport

Även de kundfakturor som är utestående ska bokföras. Med en utestående faktura menas en faktura som du skickat till kund, och förväntar dig att du skall få betalt för. Eftersom du sålt varan eller tjänsten under året men kommer få betalt för den nästa år så ska den försäljningen bokföras under det år den ägt rum. Därför behöver vi på samma sätt ta fram alla kundfakturor vi kommer få betalt för nästa år, men försäljningen har skett under året.

Mallar för Balans och resultaträkning hittar du här: 10 tips inför årsskiftet

 

5. Avstämningar

I och med bokslut är det också bra att stämma av balanser och saldon som finns på vissa konton i din bokföring. Detta brukar göras i samband med bokslutet, när man bokfört klart all sin löpande bokföring. Vi rekommenderar att du har en konsult som gör detta åt dig, men du kan också göra det själv. I vår film om avstämningar går Anneli igenom hur du går tillväga.

Se webbkursen Avstämningar

 

6. Nytt år!

Dags att skapa ett nytt år och nya utmaningar! Läs mer om hur du gör det här om du har SpeedLedger e-bokföring.

Vill du läsa om alla våra tips inför årsskiftet i en samlad lista kan du hitta den här.

 

Läs gärna del 1 om du missade den.

Läs gärna del 2 om du missade den.

 

Lycka till!