Varför e-faktura?

Fördelarna med e-faktura är många! Det går snabbt, är miljövänligt och betydligt säkrare än att lägga en pappersfaktura i brevlådan. Nu är dessutom digitala fakturor ett krav på vissa håll. 

Den 1 april trädde en ny lag i kraft, som säger att alla fakturor som går till offentlig sektor måste vara e-fakturor. För dig som är småföretagare och arbetar mot offentliga sektorn kan det innebära en del förändringar – men det behöver inte bli krångligare. Snarare tvärtom.

 

Detta är en e-faktura

För att förstå den nya lagen är det viktigt att också hänga med på vad en e-faktura egentligen är. Det är helt enkelt en faktura som skickas direkt till kund via ett affärssystem eller internetbank. När du klickat iväg fakturan registreras den automatiskt och din kund behöver sedan bara godkänna den för betalning! 

 

Scannade pappersfakturor gills inte

En viktig sak att känna till är att scannade pappersfakturor och PDF-fakturor inte gills som godkända e-fakturor. Du kan heller inte skicka dem via mejl.
För att fakturan ska vara giltig krävs det att den läggs in via ett system som uppfyller de regelverk som finns, exempelvis via vårt faktureringsprogram eller om den offentliga organisationen du arbetar för tillhandahåller ett. Det är viktigt att du på förhand frågar din kund hur de vill ta emot fakturorna från dig. 

 

Fakturera enligt PEPPOL

För att det ska bli enklare för företag runt om i Europa att nå varandra och skicka e-fakturor, har EU byggt ett nätverk för elektronisk handel och e-inköp. Nätverket heter PEPPOL (Pan-European Public Procurement On-Line) och säkerställer bland annat att dina fakturor uppfyller alla lagkrav som finns. 

 

Är detta framtiden för mig som småföretagare? 

Kanske den viktigaste frågan av alla för en som redan har svårt att få tiden att gå ihop – är det värt att gå igenom processen och satsa på digital fakturering? Vårt svar är ett rungande ja. 

Tiden det tar att byta rutin kommer du snabbt att tjäna in. Utvecklingen går fort framåt och även om du inte arbetar mot offentlig sektor i dag vill fler och fler företag få sina fakturor digitalt. 

 

Fem anledningar att börja e-fakturera

Förutom att det nu alltså blir lag på att skicka elektroniska fakturor till offentliga sektorn finns det flera goda anledningar för dig som är småföretagare att välja digitalt framför vanlig post. 

  • Det är tryggt och säkert. Att skicka digitalt är betydligt säkrare idag än att posta iväg en pappersfaktura. Det minskar också risken för att den ska misstas för en bluffaktura. 
  • Det går snabbt. Du fyller i informationen och trycker på en knapp – klart! Tidsödande sysslor som att skriva ut, kuvertera och gå och lägga i brevlådan slipper du med e-fakturor. 
  • Det är billigare. Du slipper kostnader för papper, kuvert och porto. 
  • Snabbare betalt. Eftersom du snabbare får över fakturan till kunden är chansen större att du snabbare får den betald. 
  • Det är miljövänligt. Kanske den viktigaste anledningen av dem alla – du spar på miljön. Inga onödiga pappersutskrifter och färre transporter på vägarna.
     

e-faktura i SpeedLedger

Nu finns dessutom e-fakturering tillgängligt direkt från SpeedLedger! Du som behöver fakturera till offentlig sektor kan vara säker på att dina fakturor kommer fram på rätt sätt och helt enligt reglerna, läs mer.