Fyra rädslor som (nästan) alla nya företagare har

Många små- eller egenföretagare tror ofta att skatteverket till exempel är ute efter att sätta dit dig som företagare, att du hamnar i fängelse för bokföringsbrott om du missar en momsredovisning eller att bokföring i sig självt är övermäktigt och supersvårt. Vi frågade några av våra medarbetare som också driver eget företag om deras största rädslor innan de visste vad som gäller.

1. Skatteverket är onda och skrämmande.

En rent allmän, men ack så otrevlig känsla som många egenföretagare upplever. Skatteverket har ett oförtjänt dåligt rykte tidvis. Deras sida kan ibland upplevas som svårnavigerad, speciellt om du inte vet exakt vad det är du letar efter. På senare år har den gått åt det bättre hållet. Det är dock fortfarande mycket information på ett och samma ställe.
Lösning:
Ring och fråga Skatteverket. Prata med dem. Du kan till och med ringa anonymt och du vill eller känner att du av någon anledning behöver det. Du kan även skicka meddelanden och frågor via deras hemsida och en handläggare svarar dig personligen till din e-post. De är rätt trevliga faktiskt. Testa.

2.  Vad händer om momsdeklarationen jag lämnar in är fel?

Panik. Momsen ska in imorgon och jag är lite osäker på det där ena kvittot. Vad händer om det visar sig att jag har fel? Dessutom hinner jag inte prata med min bokföringssupport eller redovisningskonsult! Vad gör jag?
Lösning:
Ingen fara. Lämna in momsen. Du kan alltid göra en ändring i efterhand när du har pratat med din bokföringssupport eller redovisningskonsult. Att göra en ändring på sin momsdeklaration kostar ingenting. Du skickar helt enkelt in en ny. Det är alltid den senast inlämnade momsdeklarationen som gäller.

3. Hamnar jag i fängelse om jag lämnar in momsen för sent?

Jahapp. Nu är det kört. Jag har missat inlämningen för momsdeklarationen. Hamnar jag i fängelse nu?
Lösning:
Nej. Du hamnar inte i fängelse. Däremot kan du åka på en förseningsavgift på 625 kr om du lämnar in din momsdeklaration någon dag för sent. Om Skatteverket hinner skicka ett övervägande om förseningsavgift kan du bemöta övervägandet skriftligen. Om din överklagan inte går igenom får du betala en förseningsavgift på 1 250 kr.

4. Jag kan ju ingenting om bokföring och sånt!

Bokföring, fakturering och administration är så långt ifrån mina intressen som det går att komma. Jag vill ju sälja, producera, skapa och sälja ännu mer! Klarar jag verkligen av att vara företagare? Alla har vi känt ångesten inför att sätta sig in i något nytt, stort och komplext. Bokföring är en typiskt sådant ämne.
Lösning:
Klart du klarar det! För det första finns det redovisningskonsulter som kan sköta allt åt dig. Vill du spara lite mer på stålarna kan du göra det själv. Bokföring är inte som för 20 år sedan där alla hade en stor pappersbok, en verifikationsstämpel och en revisor med lustig mössa som kom på besök nån gång i året. Idag finns automatiserade bokföringsprogram som dessutom kan erbjuda bokföringsrådgivning och support över telefon. Det behöver inte vara så krångligt. En fördel med att ha full insyn i sin egen bokföring är att du kan använda rapporterna som produceras som beslutsunderlag i ditt företag. Du har helt enkelt koll på siffrorna. Det kan vara mycket värt för att skapa en framgångsrik verksamhet.  

Bli av med ångesten – ställ din fråga till oss

AdobeStock_88915493_omgjord-header-LP-1500px_klippt Vi på SpeedLedger jobbar dagligen med egenföretagare i olika skeden av sitt företagande. Våra programexperter är ute på bankerna och träffar nyfikna, nystartade företagare och vår bokföringsrådgivning ger dagligen administrations- och bokföringsråd till cirka 400 företagare. Vi har som enda leverantör av bokföringstjänster en bokföringsrådgivning som alltid ingår i priset. Det innebär att alla våra kunder inte bara kan ställa frågor om själva programmet, utan också om hur de ska bokföra det där konstiga kvittot, hur de bäst sorterar flikarna i sin pärm, hur det här med moms faktiskt funkar och så vidare.

Dela

Senaste om Driva småföretag, Entreprenörskap

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget