Så förbereder du dig inför årsskiftet

Den löpande bokföringen är gjord. Vad mer är bra att tänka på innan bokslutet?

Förutom att du behöver bokföra dina kundfordringar och leverantörsskulder och den löpande bokföringen för det som skett under året finns det också en del andra bitar som kan vara bra att tänka på innan bokslutet. Framförallt är det bra att tänka på att du inte behöver ha ett färdigt bokslut i handen den 1 januari.   

 

1. Momsredovisning

Du kommer behöva skapa en momsrapport för den sista perioden för året. Den ska du sedan skicka in till skatteverket när det är dags för den periodens momsredovisning att vara inlämnad. Detta är ofta det sista du gör i bokföringen innan du börjar bokföra det löpande i ett nytt år och eventuellt skickar din bokföring till din konsult. Själva betalningen och inlämningen av momsrapporten sker dock alltid i det nya året. 

Läs mer om hur moms fungerar

 

2. SIE-fil

Det är alltid bra att ta ut en SIE-fil. SIE-filen kan fungera som en backup på din bokföring och går även att skicka till en konsult om du tar hjälp av en sådan. Vanligtvis brukar du få tillbaka en ny fil av revisorn som du kan ladda upp i ditt bokföringsprogram med ett klart bokslut. Lätt som en plätt!

Så här fungerar det i SpeedLedger e-bokföring

 

3. Årets resultat

Det kan också vara bra att bokföra årets resultat. Detta görs vanligtvis som den absolut sista posten i bokföringen för året. När du gör detta flyttas resultatet från din Resultatrapport till din Balansrapport. Vissa program sköter den överföringen automatiskt, medan du i andra program behöver hantera det manuellt.

Du hittar exempel på hur kan bokföra det här

 

4. Ladda ned Balans- och resultatrapport

När det är dags att lämna in din årsredovisning skall den innehålla en balans- och resultaträkning. Dessa skiljer sig från balans- och resultatrapporten, då flera konton vanligtvis grupperas ihop i större kategorier. Därför behöver du oftast upprätta separata balans- och resultaträkningar. Dessa utgår från din balans- och resultatrapport.

Här kan du ladda ned mallar för balans- och resultaträkning.

 

5. Avstämningar

I och med bokslut är det också bra att stämma av balanser och saldon som finns på vissa konton i din bokföring. Detta brukar göras i samband med bokslutet, när man bokfört klart all sin löpande bokföring. Vi rekommenderar att du har en konsult som gör detta åt dig, men du kan också göra det själv. I vår film om avstämningar går Anneli igenom hur du går tillväga.

Se webbkursen Avstämningar

 

6. Nytt år!

Dags för ett nytt år och nya utmaningar! Läs mer om hur du gör det här om du har SpeedLedger e-bokföring.

Vill du läsa om alla våra tips inför årsskiftet i en samlad lista kan du hitta den här.

 

Vill du ha våra samtliga tips som PDF? Ladda ned PDFen tips inför årsskiftet: 
  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

 

Läs gärna mer om hur du skall bokföra julklappen här.

Läs också gärna mer om leverantörsskulder och kundfordringar.

Läs mer om vårt bokföringsprogram här.

 

 

Senaste om ekonomi

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email