Snart jul, så här bokför du julklappar till dina anställda

Inför julstök och annat pyssel kan det lätt bli mycket. Vi har samlat de vanligaste svaret på hur du bokför julklappar till anställda, summor på gåvor mm.

Det är också viktigt att poängtera att du inte behöver ha ett färdigt bokslut 1 januari. Egentligen är den första anhalten efter årsskiftet momsen som kommer först i mitten eller slutet av februari. I och med det behöver du ha bokfört klart det löpande. Bokslutet behöver vara klart först i samband med deklarationen om du har en enskild firma. Har du ett aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår behöver själva bokslutet och årsredovisningen vara klart först i slutet av Juli. Funderar du på vilken rapportering du behöver göra härnäst kan du se det i  skatteverkets kalender för företag. 

Bokföra julklappar till anställda, belopp och kontanter  

Något som ofta dyker upp vid juletid är Julklappar och Julbord. Vill man att hela julklappen skall vara avdragsgill för företaget får den inte överstiga 500 kr inklusive moms. Om julgåvan kostar mer än 500 kr inklusive moms är hela julklappen skattepliktig från och med första kronan (det vill säga hela beloppet). 

Julgåvan kan heller inte vara kontanta medel. Om du skulle ge dina anställda presentkort som kan utbytas mot kontanter får man inte bokföra det som en avdragsgill kostnad, utan kan istället bli föremål för förmånsbeskattning för den anställda då det anses som en löneutbetalning. Om presentkortet inte kan bytas in mot kontanter är den dock skattefri till ett belopp upp till 500 kronor. Att den är skattefri för företaget innebär att det är en avdragsgill kostnad.

 

Julgåva som välgörenhet

Något som också är populärt är att ge en julgåva i form av välgörenhet. Även här finns det två varianter:

  • Om den anställde själv ber om att summan arbetsgivaren tänkt ge som julgåva istället skall gå till välgörenhet skall detta beskattas som om det vore en löneutbetalning. Detta för att gåvan då anses motsvara kontanter.
  • Bestämmer arbetsgivaren istället själv att julgåvan till de anställda skall vara en gåva till välgörenhet/en ideell organisation uppkommer ingen skattepliktig gåva för de anställda. Dock får arbetsgivaren inte dra av den kostnaden.

Skulle du skicka en julgåva till en kund är det inte avdragsgillt på samma sätt som det är till en anställd. Däremot kan man dra av mindre reklamgåvor, såsom pennor eller dylikt med företagets logga på. För att det då ska räknas som avdragsgillt behövs de delas ut till ett större antal personer.

 

Julbordet

Bjuder du dina anställda på julbord gäller samma regler som vid en personalfest. Dock får man endast göra avdrag för personalfest högst två gånger per år, vilket är viktigt att ha i åtanke.

Men vad är det då som gäller vid personalfester/julbord? Julbordet anses vara en skattefri förmån för de anställda, och räknas ofta som en personalfest i företaget. När det handlar om en personalfest du bjuder dina anställda på kan du dra av 60 kr ex moms. Dessa 60 kr anses vara ett “skäligt avdrag” för förfriskningar och annan enklare förtäring.

Upp till 180 kr ex moms för kringkostnader per person är okej och godkänns för ett avdrag. Skulle kostnaden överstiga detta blir den delen skattepliktig för företaget, och blir då en ej avdragsgill kostnad.

När du bjuder en kund på julbord räknas inte det som en avdragsgill kostnad för företaget. Däremot kan ett skäligt avdrag medges, som liksom ovan kan uppgå till max 60 kr ex moms per person. Även i detta fall rör det sig om enklare förtäring, förutsatt att det finns ett omedelbart samband med verksamheten, så kallad representation. Om det man bjuder kunden på är mat som ersätter en middag är den kostnaden inte avdragsgill. Däremot kan du vid extern representation dra av 180 kr exklusive moms för kringkostnader per person, om det handlar om att man bjuder dem på till exempel ett julbord.

Kringkostnader kan i båda dessa fall vara till exempel hyra av lokal eller någon form av underhållning.

Vill du se exempel på hur du skall bokföra julgåvan eller julbordet kan vi rekommendera den här artikeln från SpeedLedgers hjälpcenter.

 

Vill du ha våra samtliga tips inför årsskiftet som PDF? Ladda ned den här: 

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

Senaste om ekonomi

Testa vårt bokföringsprogram!

Prova tjänsten med vårt testkonto

  • Välj din bank i listan
  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift