Ska du starta eget? Kul! Vet du vilken bolagsform du skall välja? Inte? Då kan vi nog hjälpa dig lite på traven!
Olika bolagsformer
Det finns lite olika bolagsformer du kan välja mellan när det är dags att starta eget. De vanligaste formerna är Aktiebolag, Enskild firma, Enkelt bolag, Ekonomisk förening, Handelsbolag och Kommanditbolag. De olika formerna skiljer sig från varandra på en del olika sätt.
Ett viktigt begrepp i det hela är det som kallas för Juridisk person. En juridisk person är nämligen antingen ett företag eller du själv, beroende på vilken bolagsform du har. Det får olika betydelse i olika situationer. Ett aktiebolag är exempelvis en Egen juridisk person. Det innebär att ett aktiebolaget själv kan teckna avtal mm, och det är också aktiebolaget självt som är ansvarigt för dess skulder.
Resten av bolagsformerna är inte egna juridiska personer. Att de inte är det innebär att det är du själv som står som ägare av företaget på registreringsbeviset som är företagets juridiska person. Skulle det då vara så oturligt att företaget går i konkurs kommer det bli du som person som blir skyldig att betala företagets skulder.
Olika regler hur företagen är uppbyggda rent strukturmässigt:
Aktiebolag
Behöver ha 25 000 kr i insatskapital. Företaget är en egen juridisk person.
Enkelt bolag
Ett enkelt bolag är en bolagsform där ni är flera personer som jobbar mot ett gemensamt mål, men inte förs in i handelsregistret (som i fallet med handelsbolag). Bolaget är ingen juridisk person, och det är ni som är bolagsmän som är ansvariga.
Enskild firma
Tecknas av dig som privatperson. Här är det du som är personligt ansvarig för företaget, och företagets ekonomi är starkt sammanknuten med din egna.
Ekonomisk förening
En ekonomisk förening är en förening på samma sätt som en idrottsförening, med stadgar och styrelse. Skillnaden är dock att den ekonomiska föreningen har ett syfte att bedriva näringsverksamhet. En ekonomisk förening kan heller inte neka medlemmar inträde i föreningen om de uppfyller stadgarna. Läs mer här.
Handelsbolag
Drivs av två eller fler personer som har samma ansvar rent ekonomiskt. Om företaget går i konkurs och det inte finns tillräckligt med tillgångar i företaget för att reglera eventuella skulder kommer du och din/dina affärspartners bli skyldiga att reglera dem. Viktigt att tänka på är att om en part inte kan betala kommer de andra parterna i företaget bli skyldiga att betala även för den part som inte kan det.
Kommanditbolag
Är en form av handelsbolag, med en komplementär och en kommanditdelägare. Den person i kommanditbolaget som är komplementär är också den personen som är den ansvariga bolagsmannen, och kommanditdelägaren har begränsat ekonomiskt ansvar.
Efter att du bestämt dig för att du vill starta ett eget företag så är nästa steg att välja vilken bolagsform du skall ha. Att välja bolagsform som kommer passa just dig bäst beror bland annat på vilka ekonomiska förutsättningar du har, om du vill starta tillsammans med någon och vilket juridiskt ansvar företaget behöver. Att välja bolagsform ger dig förutsättningarna att komma igång och driva ditt företag.
Liten checklista innan du gör ditt val
Ställ dig följande frågor när du ska välja bolagsform
- Har jag 25.000 eller mer att investera i företaget direkt?
- Vill jag starta företag med någon annan?
- Finns det någon som vill vara delägare?
- Vill jag att företaget ska kunna vara en egen juridisk person som kan knyta egna avtal?
- Är det viktigt för mig att det är tydligt vilka pengar som är mina och vilka som är företagets?
- Om företaget inte går som jag tänkt mig, vill jag själv vara ansvarig för eventuella skulder?
Vi kan passa på att lägga till att de allra vanligaste bolagsformerna är Enskild firma och Aktiebolag. Man brukar också säga att det rent skattemässigt är fördelaktigt att byta från enskild firma till exempelvis aktiebolag om du har en omsättning på över en halv miljon.