Om jag väl börjat använda ett visst bokföringsprogram, kan jag byta då?

Det här är en vanlig fråga som vi på SpeedLedger får både via supporten och när vi är ute på mässor eller banker och visar upp vår tjänst. Svaret är enkelt: Ja, det går helt utmärkt att byta program. Det är dessutom ganska enkelt.

 

SIE-export och -import gör det enkelt att byta

I princip alla bokföringsprogram stödjer ett filformat som heter SIE. Filformatet ser likadant ut i alla bokföringsprogram och gör det enkelt att flytta din bokföring från ett program till ett annat.

Du kan alltså från ditt bokföringsprogram, oavsett vilket du har, exportera en SIE-fil och importera filen i ett annat bokföringsprogram.

 

Så byter du bokföringsprogram

När du byter bokföringsprogram är det viktigt att du tänker på att bokföra klart allt du vill bokföra innan bytet. Sedan exporterar du en SIE-fil för samtliga räkenskapsår som du har i programmet och sparar på din dator. Därefter säger du upp din tjänst hos ditt gamla bokföringsprogram.

I ditt nya bokföringsprogram kan du sedan importera alla dina räkenskapsår, eller endast det senaste. Det väljer du själv. Varje räkenskapsår kommer att bli en egen fil. 

Läs mer om SIE-export och import här.

 

När är det bäst att byta bokföringsprogram?

Eftersom du enkelt kan exportera och importera din bokföring i nästintill alla bokföringsprogram och -tjänster där ute kan du egentligen byta när du vill. De allra flesta väljer att byta mellan två räkenskapsår eller mellan två momsperioder för att göra det enkelt, men det här väljer du helt på egen hand. Vi brukar normalt rekommendera att byta mellan två momsperioder eller mellan två räkenskapsår. 

 

Andra användningsområden för SIE-filer

SIE-export vid bokslut

Det är ganska vanligt att redovisningskonsulter använder SIE-filer när de gör bokslut. Om du gör din löpande bokföring själv under året och har en redovisningskonsult till hjälp vid bokslut är det högst troligt att konsulten ber dig exportera en SIE-fil från ditt bokföringsprogram. Filen kan sedan din konsult importera i sitt bokslutsprogram, göra lite magi och bokslutsposter, för att sedan exportera en ny fil till dig. Filen du får tillbaka kommer att innehålla de bokslutsposter som du behöver och du behöver endast importera filen direkt i ditt bokföringsprogram.

SIE-fil som backup på din bokföring

All din bokföring ska sparas i minst 7 år enligt bokföringslagen. Här kan du läsa mer om arkivering. En SIE-fil kan du även använda för att göra en kopia på all din bokföring. Filen kan du spara i molnet eller lokalt på din dator och använda som backup om det skulle behövas.

För dig som använder ett webbaserat bokföringsprogram behövs detta ofta inte, eftersom din programleverantör redan gör backuper åt dig och all information redan sparas i molnet. Om din dator av någon anledning skulle krascha eller bli stulen finns din bokföring ändå kvar.

 

 

Vill du byta till SpeedLedger e-bokföring?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig och berättar hur du ska göra för att exportera en SIE-fil från ditt gamla program. Filen kan du sedan enkelt importera i SpeedLedger e-bokföring. Läs mer här eller fyll i dina uppgifter nedan. 

  • Ange vilket bokföringsprogram så kan vi enklare hjälpa dig att exportera en SIE-fil från ditt gamla program.

 

 

[gravityform id="99" title="false" description="false" ajax="true"]